Korisni savjeti kako da vaša kuhinja izgleda veće

Male kuhinje mogu biti ogledalo ugodnog i ušuškanog porodičnog mira, ali ako su loše dizajnirane, mogu biti i mračne i klaustrofobične. Pored male radne površine i nedovoljno dragocjenog prostora za uređaje, utisku opšte skučenosti dodatno može doprinijeti i pogrešan izbor namještaja i boja za zidove, kao i preveliki kuhinjski aparati.

Korisni savjeti kako da vaša kuhinja izgleda veće

Ako niste spremni ili voljni da izbijete kuhinjski zid da biste dobili svoju kuhinju iz snova, najbolja stvar koju možete učiniti jeste da stvorite utisak veće kuhinje sa nekoliko strateških trikova za uređenje. Zahvaljujući nizu pristupačnih načina koje vam predlažemo bilo koja mala kuhinja izgledaće veća, a što je još i važnije, dobićete i na funkcionalnosti.

Koristite ugradbene kućne aparate

Savremena tehnologija dolazi u pomoć malim kuhinjama. Prošla su vremena kada su svi kućni aparati morali biti glomazni i teški. Zapravo, posljednih godina mnogi uređaji koje koristimo svakodnevno u kuhinji dolaze u znatno manjim dimenzijama. Uz to, danas se mnogo više pažnje posvećuje dizajnu bijele tehnike, te elegantni modeli sofisticiranih linija dopunjuju jednostavan izgled koji želite postići.

Efekat veće prostorije ostvaruje se i kupovinom ugradbenih kućnih aparata. Indukcione ploče za kuhanje i ugradbene pećnice značajno štede prostor. Ovakvi modeli se stapaju sa ostatkom kuhinje, a obično se mogu i sakriti vratima u boji i dezenu ostalih kuhinjskih ormarića.

Frižider i mašina za pranje suđa se lako mogu "zamaskirati" ovakvim vratancima, ali to isto važi i za veće uređaje, poput zamrzivača. Bilo ja je u pitanju Bijeljina, Sarajevo, Banjaluka - zamrzivači renomiranih proizvođača, uspravni i ugradbeni, veoma su zastupljeni na našem tržištu. Odabirom pravog modela, lako ćete ga uklopiti u kuhinju manje kvadrature i različitih dizajna. Dakle, ne morate uskratiti svom domaćinstvu neki od uređaja, dovoljno je da odaberete pravi model aparata koji po dimenzijama najviše odgovara konkretnom prostoru.

Osigurajte što više prirodnog svjetla

Jedno od velikih pravila uređenja enterijera je ono koje se tiče osvjetljenja: što je više svjetlosti, to će se prostor činiti većim. Prednost ima, naravno, prirodno svjetlo. Ono je poželjnije, pa ako imate priliku da postavite krovne prozore, dodatni prozor na zidu ili staklena kuhinjska vrata, nemojte je propustiti. Ambijent je svjetliji, a svjetlost se odražava na više površina. Samim tim prostor djeluje vedrije, prozračnije, ali i prostranije.

Mislite i na vještačku rasvjetu

Postoji vještačko osvjetljenje i posebne sijalice koje oponašaju izgled i blagodeti prirodnog svjetla. Kada planirate rasvjetu kuhinje, važno je znati da plafonska rasvjeta neće biti dovoljna. Dodavanje dekorativne rasvjete, kao i svjetla ispod zidnih kuhinjskih visećih ormarića ili u dnu podnih polica takođe mogu pomoći stvaranju utiska da je prostorija veća no što zaista jeste.

Razmislite kako ćete i gdje obavljati posao u kuhinji i napravite rasvjetu u skladu sa tim. Postavite sijalice tamo gdje će vam one biti i najpotrebnije. Imajte na umu i boju zidova i ormarića - što su tamniji ormarići, šankovi i zidovi, to će vam više svjetla biti potrebno.

Pored LED sijalica, kao odlično rješenje za maksimalno osvjetljenje pokazali su se reflektori.

Izaberite odgovarajući kuhinjski namještaj

Kada birate namještaj za svoju kuhinju, lako se može dogoditi da vas opčini izgled nekog trpezarijskog stola ili nekih stolica u radnji. No, prije nego što ishitreno donesete odluku o kupovini, razmislite da li će sto koji vam se sviđa možda izgledati previše glomazno u vašoj kuhinji. Izbor odgovarajućeg namještaja za malu kuhinju je presudan. Ne smijete eksperimentisati i "ugušiti" prostoriju velikim komadima namještaja, ma koliko vam se dopali.

Umjesto toga, razmislite o uskim stolovima i manjim stolicama koji pružaju svu funkcionalnost i estetiku za kojom žudite, a istovremeno vam omogućuju potpunu slobodu kretanja i izgled prostranosti. Zgodno rješenje će biti i šank sa visokim stolicama, koji takođe može poslužiti kao pregradni zid između kuhinje i dnevnog boravka.

Obojite zidove u svijetle boje

Kao što je već bilo riječi, što je soba svijetlija to izgleda veće. Zbog toga je bojenje zidova u bijelu ili drugu svjetlu nijansu logičan izbor. Poznato je da bijela reflektuje svjetlost, dok je tamnije boje upijaju. U poređenju sa tamnijom verzijom potpuno istog enterijera, bijela ili kuhinja blijedih zidova sasvim sigurno izgledaće veća. Ako niste ljubitelj bijele, odlučite se za bilo koju svijetlu pastelnu boju - nježnu žutu, nebesko plavu, svijetlo zelenu...

Jednom kad izaberete boju, ostanite dosljedni tom tonu. Izbjegnite velike kontraste, jer oni stvaraju osjećaj podeljenosti. Sa željom da "ožive" prostor, mnogi ljudi pogriješe tako što ofarbaju jedan zid u neku jaču, upadljivu boju. Ovo može uspjeti u velikim kuhinjama, dok u malim kuhinjama možete na drugačiji način unijeti druge boje. Istaknite šarene kuhinjske krpe ili set raznobojnih šoljica i vaša svijetla bijela kuhinja dobiće svoj veseli ton.

Obojite ormariće u boju ili nijansu zidova

Ako obojite kuhinjske ormariće i zidove u istu ili bar sličnu boju, obrisaćete vizualne granice koje "bodu oko" i zbog kojih u maloj kuhinji namještaj izgleda glomaznije. Primjera radi, ako na svjetli zid postavite set ormarića u tamnijoj boji, može se steći utisak da su ovi kuhinjski elementi preveliki za taj prostor. Iz tog razloga je pametno postaviti ormariće u boji okolnih zidova. Naravno, to ne znači da moraju biti potpuno iste nijanse, ali se postarajte da ne obuhvatite široku paletu boja.

Takođe, na kuhinjskim elementima blijede boje, prirodna svjetlost i vještačko osvjetljenje će se bolje odražavati i tako činiti sobu svjetlijom. Premda sa ovim nijansama ne možete pogriješiti, nemojte se bojati ni da zamračite. Duboki tonovi poput crne, teget, tamne čokolade, ako su na odgovarajućem mjestu, vizuelno se povlače i stvaraju utisak da su zidovi udaljeniji no što jesu.

Dodajte otvorene police

Čak i kada imaju vrhunski dizajn, činjenica je da su viseći kuhinjski ormari glomazni. Ako ne postoji mogućnost ugradnje u zid, tada moraju "stršiti" prema naprijed, a to je već problem za male kuhinje. Pored glomaznosti, ovi ormarići bacaju i sjene, povećavajući tako vizualni kontrast u sobi.

Umjesto ormarića, otvorene police mogu biti odlična alternativa. Odlučite se za jednostavne police koje stvaraju iluziju više prostora. Posuđe na otvorenim policama u kuhinji svijetlih tonova djelovaće dekorativno i nadopuniće okolne bijele ili svijetle pastelne zidove.

Međutim, sa otvorenim policama morate biti oprezni. Održavajte ih urednim i u minimalističkom stilu, u suprotnom možete stvoriti efekat haosa i još veće natrpanosti.

Od male do kuhinje prostornog izgleda

Ponekad ne možete mnogo učiniti da biste malu kuhinju povećali. Bilo da je riječ o finansijskim ograničenjima ili pak arhitektonskoj realnosti, kada stvarno proširenje kuhinje ne dolazi u obzir mnoga od ovih rješenja mogu pružiti pristupačniju i realniju alternativu.

Nekoliko jednostavnih promjena boje ili malo dodatnog svjetla može imati zaista pozitivan efekat, a vi biti korak bliže kuhinji o kojoj maštate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA