Savčić: Vlada bezuslovno prihvatila da se poboljša status boraca

Predsjednik Boračke organizacije Republike srpske Milomir Savčić izjavio je da su predstavnici Vlade Srpske bezuslovno prihvatili sva tri prijedloga ove organizacije da se poboljšanja status i položaj nezaposlenih demobilisanih boraca, kao i da će nezaposleni borci dobijati dodatak od oko 70 KM mjesečno.

Savčić: Vlada bezuslovno prihvatila da se poboljša status boraca

Savčić je naveo da će visina naknade zavisiti od broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BORS-a u maju donijelo odluku da se pred Vladu Srpske izađe sa zahtjevom da se nezaposlenim borcima obezbijede redovna mjesečna primanja u visini mjesečnog boračkog dodatka, što je prihvaćeno bez problema.

- Rečeno nam je da se za taj broj ljudi mogu obezbijediti primanja, ali su od nas tražene garancije da se radi zaista o oko 7.900 ljudi, da se ne bi kasnije ispostavilo da je taj broj višestruko veći -pojasnio je Savčić za "Glas Srpske".

Savčić je istakao da je prihvaćen i prijedlog da se visina sredstava za samozapošljavanje nezaposlenih boraca podigne sa 7.000 na 10.000 KM, kao i da se vodilo računa o nezaposlenim borcima kojima je urušeno zdravlje i nisu u stanju da rade, pa će se raditi određena socijalna karta da bi bili identifikovani.

On je potvrdio da je sa predstavnicima Vlade Srpske razgovarao i na koji način pomoći bivšim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Vojske Srpske koji su uhapšeni pod optužbom za ratne zločine.

Prema procjeni BORS-a, dodao je, svakom optuženom je za izlazak na jedno ročište potrebno oko 200 KM i to pod uslovom da ima advokata po službenoj dužnosti koga plaća sud.

- Pošto se prosječno dva puta mjesečno ide na ročišta, tražili smo da se finansijski pomogne tim ljudima i zaključak je da će se određena sredstva dostaviti Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih preko koga će se pomagati odbrana optuženih - naglasio je Savčić.

On je napomenuo da je Boračka organizacija na usluzi svim optuženima za ratne zločine kada je riječ o pružanju pravne pomoći, te istakao da je problem što većina traži samo novčanu pomoć.

- Misle da će time riješiti sve, čak i kada im se daje neki dokument koji može doprinijeti njihovom direktnom oslobađanju, ali većina optuženih to, nažalost, ne razumije -rekao je Savčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA