Bijeljinski ekolozi u globalnoj akciji "Očistimo zemlju za jedan dan"

Ove godine Bosna i Hercegovina učestvuje u Svjetskom danu čišćenja "Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan" koji je planiran da se održi u subotu, 19. septembra, kao i akciji sadnje drveća ,,Let's do it - milion stabala za jedan dan" koja je planirana za 19. oktobar ove godine. Slogan akcije je ,,Jedan dan, jedan cilj i jedna planeta".

Bijeljinski ekolozi u globalnoj akciji "Očistimo zemlju za jedan dan"
FOTO: Semberija info

Projekat ,,Let`s Do it" u BiH počeo je 2012. godine i već od tada postao je najveća ekološka volonterska akcija u zemlji. Do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija, otpada i sadnje drveća  učestvovalo oko 185.000 volontera, koji su očistili oko 13.500 tona otpada i zasadili oko 450.000 sadnica raznih vrsta drveća.

Volonterke ,,Let`s Do it" BiH, Bijeljinke Helena Stojić i Dana Šakotić pojašnjavaju da je to globalni društveni akcioni program usmjeren na borbu protiv problema čvrstog otpada, a cilj je da se skrene pažnja na selektivno odvajanje otpada i na važnost očuvanja životne sredine.

Kako navode, ,,Let`s Do it" u BiH dio je svjetskog pokreta ,,Let`s Do it World" u kom učestvuje 168 zemalja i više od 35 miliona volontera.

-Ove godine akcija se sprovodi u sklopu EU kampanje ,,Naša planeta, naša budućnost", a usled pandemije korona virusa manjeg je obima i sadržaja i provodiće se u Bijeljini, Kozarcu i Goraždu. Inače, zvanični organizatori ,,Let`s Do it" volonterskih akcija u BiH su Udruženje građana "Ruke" iz Sarajeva i Udruženje građana "Mozaik prijateljstva" iz Banja Luke, kaže Helena Stojić precizirajući da će bijeljinski ekolozi u akciji na Svjetski dan čišćenja očistiti novo šetalište na obalama kanala Dašnice.

-Prostori koji se nalaze pored rijeka posebno su lijepi i tu ljudi rado provode svoje slobodno vrijeme. Na žalost, kad govorimo o Dašnici, ne izostaje neodgovorno ponašanje nekih naših sugrađana. Zato ćemo u subotu, 19. septembra izaći na teren, skupljaćemo smeće nabacano pored kanala Dašnice i nastojati da svojim ponašanjem damo do znanja ljudima kako bi trebalo da se odnose i prema gradu i prema prirodi, rekla je Helena Stojić.

Dana Šakotić kaže da znaju da ne mogu očistiti sve za jedan dan, ali cilj im je da doprinesu širenju ekološke svijesti.

- Na žalost, nivo ekološke svijesti kod jednog broja naših sugrađana je jako nizak, iako je oblast zaštite životne sredine regulisana zakonom. Postoje zakoni, ali oni se ili ne promjenjuju ili se slabo primjenjuju, a naš cilj je da širimo ekološku svijest. Ekološka svijest je način na koji doživljavamo prirodu, prirodne resurse, to je jedan oblik ponašanja koji podrazumijeva odgovorno ponašanje prema sebi, prema prirodi, pa tako i prema drugima, ukazuje Dana Šakotić koja smatra da bi trebalo raditi i na tome da se kao redovan nastavni predmet u škole uvede ekologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA