Bijeljina: Broj krivičnih djela u avgustu manji za 10 odsto

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u avgustu je evidentirano 71 krivično djelo, što je za 10 odsto manje nego u istom periodu lani, rekao je danas načelnik te uprave Stjepan Terzić.

Bijeljina: Broj krivičnih djela u avgustu manji za 10 odsto
FOTO: Srna

"U avgustu je evidentirno 60 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, podneseno 50 izvještaja i tužilaštu prijavljena 52 lica, među kojima je 20 povratnika u izvršenju krivičnih djela", naveo je Terzić na konferenciji za novinare.

On je istakao da koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela opšteg kriminaliteta iznosi 82 odsto.

"U oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su tri krivična djela, kao i u avgustu protekle godine, a ovim krivičnim djelima pričinjena je materijalna šteta od 121.000 KM, dok protivpravna imovinska korist iznosi 726.000 KM", rekao je Terzić.

Načelnik Policijske uprave zahvalio je građanima za odgovorno ponašanje, navodeći da su uvažavanjem preporuka i saradnjom sa policijom na terenu znatno doprinijeli zaštiti svoje imovine u sezoni godišnjih odmora, te je broj krivičnih djela protiv imovine smanjen za 34 odsto.

Posebno je izdvojio da u avgustu nije bilo krivičnih djela koja su počinila maloljetna lica, a evidentirano je 31 narušavanje javnog reda i mira, što je 27 odsto manje u odnosu na avgust prošle godine.

Javni red i mir najviše je narušavan na ulicama, 16 puta, dok je u ugostiteljskim objektima evidentirano osam narušavanja, najčešći uzroci su i dalje međukomšijska i slična netrpeljivost i alkohol, a među 40 izvršilaca prekršaja je šest žena.

Kao novi načelnik Policijske uprave Bijeljina, nakon penzionisanja dugogodišnjeg načelnika ove uprave Žarka Ćosića, Terzić je najavio da će sa svojim saradnicima i dalje predano raditi na očuvanju i unapređenju lične i imovinske bezbjednosti građana, kao i unapređenju ugleda i međusobnog povjerenja policijskih službenika i građana.

"Prioritet u našem radu biće borba protiv najtežih oblika kriminaliteta, svih oblika korupcije, očuvanje i unapređenje povoljnog stanja javnog reda i mira, unapređenje bezbjednosti saobraćaja, a u saradnji sa kordinacionim tijelom Vlade Republike Srpske i dalje ćemo predano raditi na kontroli migrantske krize i sprečavanju njenih štetnih uticaja na lokalne zajednice", rekao je Terzić.

Kao zadatak koji nema bezbjednosni karakter, ali je izuzetno značajan, on je naglasio i podršku zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnima u zaštiti zdravlja stanovništva od epidemije virusa korona, kao i zaštitu zdravlja policijskih pripadnika.

Načelnik kriminalističke policije Srđan Gajić napomenuo je da su u avgustu evidentirana dva razbojništva i da su oba rasvijetljena tokom istog mjeseca.Prema njegovim riječima, u ovom periodu zabilježeno je osam slučajeva zloupotrebe droge, od čega tri krivična djela i pet prekršajnog karaktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA