Šeranić: Inspektor će ograničavati radno vrijeme pravnim licima

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, o kojem raspravljaju poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, daje se ovlašćenje nadležnom inspektoru da naloži ograničenje radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić: Inspektor će ograničavati radno vrijeme pravnim licima

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona, Šeranić je istakao da se njime definiše da je u vršenju nadzora nadležni inspektor ovlašten da pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga zabrani rad ako utvrdi da se u objektu u kojem obavljaju djelatnost ne sprovode zaštitne mjere propisane aktima nadležnih organa u skladu sa zakonom.

Šeranić je rekao da se zaštitne mjere odnose na distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme, a cilj je sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

- Zabrana se izriče prvi put na period od sedam dana, a u slučaju da pravno lice ili preduzetnik ponovi nepravilnost, zabrana se izriče u trajanju od 15 dana - pojasnio je Šeranić.

On kaže da je predloženim dopunama zakona dato ovlaštenje nadležnom inspektoru da izrekne "ograničenje radnog vremena" pravnom licu i preduzetniku u slučaju nepoštovanja vanredne mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA