Kalifornijski grad zabranjuje prodaju slatkiša i grickalica na kasama

Kalifornijski grad Berkli zabraniće prodaju slatkih i slanih proizvoda na blagajnama supermarketa kako bi promovisao zdraviju ishranu, prenose lokalni američki mediji.

Kalifornijski grad zabranjuje prodaju slatkiša i grickalica na kasama
FOTO: Shutterstock

Gradsko veće Berklija, studentskog grada sa 120.000 stanovnika smeštenog uz San Francisko, ove je nedelje jednoglasno prihvatilo meru koja će zabraniti proizvode s više od 5 grama šećera ili 250 miligrama soli.

Zabrana se odnosi i na sva pića koja sadrže dodatne šećere ili veštačke zaslađivače.

U meri se naglašava kako "jeftina hrana bogata solju, zasićenim mastima i dodatnim šećerima dominira policama na kasama".

Potrošači su tamo "skloniji impulsivnoj kupovini, a roditelji moraju da se borie sa svojom decom koja pri kraju kupovine traže slatkiše".

Zabrana se odnosi na 25 supermarketa u tom gradu i stupa na snagu u martu iduće godine, a prve inspekcije očekuju se od januara 2022.

"Šta je dobro za potrošače u Berkiju je dobro i za prodavnice", istakla je Kejt Herison, jedna od gradskih zastupnica koja stoji iza ove mere.

Berkli je 2014. prvi uveo porez na gazirana pića, što su kasnije učinili i drugi američki gradovi.

Prema istraživanju objavljenom početkom 2019, stanovnici tog grada su u godini uvođenja tog poreza smanjili svoju konzumaciju zašećerenih pića za 21 odsto.

Taj je pad 2017. narastao na čak 52 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA