Đacima nalozi za online nastavu da premoste izborne dane

U većini osnovnih i srednjih škola u RS biće organizovana biračka mjesta za lokalne izbore 15. novembra, pa će se nastava iz tih obrazovnih ustanova odvijati online, potvrdili su iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, dok iz škola kažu da su spremni i da su prošli obuku.

Đacima nalozi za online nastavu da premoste izborne dane

"Insistirajući na prvom mjestu na bezbjednosti učenika i očuvanju njihovog zdravlja, a posebno u aktuelnim epidemiološkim okolnostima, zatražili smo od škola u RS informaciju u čijim objektima će biti raspoređena biračka mjesta na dan izbora 15. novembra, a kako bi ti objekti nakon glasanja bili dezinfikovani i pripremljeni za povratak učenika i bezbjedno odvijanje nastave u učionicama", ističu iz Ministarstva.

Dodaju da je dužnost nadležnog ministarstva da obezbijedi učenicima kontinuirano odvijanje nastavnog procesa te je u skladu s tim donijelo odluku o odvijanju nastave na daljinu u periodu od 16. do 20. novembra.

"Za sve učenike osnovnih i srednjih škola u RS koji pohađaju škole u kojima budu organizovana biračka mjesta, nastava će biti izvođena putem Microsoft Office365 edukativnih alata i drugih platformi za nastavu na daljinu", pojašnjavaju u Ministarstvu i dodaju da su odluke o lokacijama biračkih mjesta u domenu rada lokalnih izbornih komisija, koje o tome odlučuju u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kazao je za "Nezavisne" da škole koje imaju elektronske dnevnike imaju mogućnost da koriste platformu Microsoft Office365, a svaki učenik će imati svoj nalog sa određenom šifrom.

One škole koje ne mogu koristiti tu platformu, imaju mogućnost za neku drugu varijantu online nastave, putem Google učionica, Zoom aplikacije, Viber grupa ili slično.

Prema njegovim riječima, nastava u onim školama koje nisu predviđene kao biračka mjesta odvijaće se kao i do sada.

Da nastavnicima i profesorima neće teško pasti ovakav vid nastave na nekoliko dana govori Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola grada Prijedor, koja kaže da oni već sada za neke predmete izvode online nastavu.

"Mi smo uigrani u vezi s tim pitanjem, a učenici će dobiti materijale, tako da se spremamo polako. Informaciju da će se nastava odvijati online dobili smo na vrijeme tako da imamo vremena da se spremimo ukoliko bude trebalo dorađivati neke detalje", kazala je Soviljeva.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da skoro sve škole imaju iskustvo sa online nastavom.

"Mislim da je u svim školama u RS izvršena instalacija platforme Microsoft Office365 te su urađene online obuke nastavnika. Jedan od problema mogao bi da bude u tome da li svi đaci imaju pristup toj platformi, a moraju da imaju i kući računar ili laptop i internet da bi imali pristup", ističe Popržen.

Ipak, navodi da se uvijek mogu koristi neke druge metode, poput Viber grupa i slično.

Branislava Pejašinović, direktorica OŠ "Branko Ćopić" iz Banjaluke, ističe da je unazad nekoliko godina ova škola jedno od biračkih mjesta.

"U periodu od 16. do 20. novembra neće biti nastave u školi nego će biti organizovana online nastava preko platforme 365, a većina nastavnika je ovu platformu koristila u drugom polugodištu prošle školske godine", kazala je Pejašinovićeva.

Slađan Todorović, pomoćnik direktora OŠ "Sveti Sava" Istočno Sarajevo, kazao je da je najbitnije da neće doći do prekida nastavnog procesa, već će se nastava odvijati online.

"Nije nam to nepoznato, tako smo već radili u prvom talasu korone", ističe Todorović za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA