Bijeljina dobija moderni zatvorski kompleks

Bijeljina će uskoro dobiti moderan zatvorski kompleks, u koji je investirano 10 miliona maraka. Kapacitet će biti duplo veći, od postojećeg Kazneno-popravnog zavoda.

Bijeljina dobija moderni zatvorski kompleks
FOTO: RTRS

Izgradnja je započeta 2009-te, sredstvima Vlade, a prošle godine počela je i druga faza, u vrijednosti od 4,4 miliona evra iz IPA fonda. Bijeljinski zatvor jedna je od šest ustanova zatvorenog tipa u Srpskoj, u kojoj kaznu izdržavaju lica osuđena do tri godine, sa područja Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Bratunca, Srebrenice, Šekovića i Osmaka.

Na gradilištu se radi punom parom. Radovi bi trebalo da budu završeni u narednih mjesec dana. Nakon tehničkog prijema i dobijanja upotrebne dozvole Kazneno -popravni zavod iz stare zgrade u gradu biće preseljen u novi kompleks na Golom Brdu. Imaće tri paviljona, jedno poluotvoreno odjeljenje za zatvorenike, ambulantu sa stacionarom, restoran i druge neophodne sadržaje.

- Sam kapacitet broja zatvorenika biće povećan za sto odsto, gdje će biti smješteno oko 250 zatvorenika i 100 pritvorenika. Samim povećanjem kapaciteta za zatvorena i pritvorena lica doći će i do povećanja broja radnika koji su potrebni da rade ovdje u ovom novom objektu - rekao je Milenko Gajićdirektor KPZ Bijeljina.

U skladu sa evropskim standardima, svaki zatvorenik imaće najmanječetiri kvadratna metra prostora, odnosno ne manje od 10 kubnih metara. Imaće više sadržaja i kada su u pitanju radno-okupaciona terapija, kulturno-prosvjetni rad,s portske aktivnosti.

- Planirane su znači sportski tereni, planirane su radionice,prostorije za vjerske obrede,a takođe imamo u planui radno okupacionu terapiju, jer u sklopu ovog kompleksa je ekonomija na kojoj se nalazi plastenička stočarska proizvodnja i još neki sadržaji koji će umnogome doprinijeti tretmanu zatvorenika, odnosno poboljšanju njihove resocijalizacije - naveo je Aleksandar Majdovv.d. pomoćnik direktora za poslove tretmana u KPZ Bijeljina.

U novom kompleksu biće olakšan rad i zaposlenima.

- Bezbjednost će svakako biti na visokom nivou kao što je do sada bila u sadašnjem KPZ,a li ovaj zasigurno ćemo imati lakše okolnosti za rad jer je u pitanju nova tehnika, ljudstvo edukovano, a i osuđenici će imati bolji komfor i bolje okolnosti za život i rad - smatra Dalibor Vujnovićnačelnik Službe obezbjeđenja KPZ Bijeljina.

Izgrađene su i prostorije za razgovor sa zatvorenicima, za posjete, smještaj ličnog depozita zatvorenika i kancelarije za sve zaposlene. Na zatvorskoj ekonomiji osuđena lica bave se ratarskom, plasteničkom i stočarskom proizvodnjom. U narednom periodu planirana je i izgradnja savremene farme, kako bi bili obezbijeđeni bolji uslovi za rad. Pored zatvora u Istočnom Sarajevu , ovo će biti jedan od najmodernijih zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA