Postrojenje za odsumporavanje predato na upravljanje RiTE Ugljevik

U Rudniku i termoelektrani /RITE/ "Ugljevik" danas je svečano otvoreno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u čiju je izgradnju investirano 85 miliona evra.

Postrojenje za odsumporavanje predato na upravljanje RiTE Ugljevik
FOTO: Srna

Vršilac dužnosti direktora RITE "Ugljevik" Čedomir Stojanović rekao je novinarima da je ovo istorijski dan za preduzeće, ali i čitavu regiju, jer je ovaj objekat najveća investicija od kako je izgrađen privredni gigant Republike Srpske.

"To omogućava rad RITE u narednih 20 godina i ovom investicijom se otvaraju i nove mogućnosti, prije svega, razvoja nekih novih privrednih grana i izgradnje fabrika", istakao je Stojanović.On je dodao da su sva probna ispitivanja pokazala da je postrojenje za odsumporavanje dobro urađeno.

"Emisija sumpor dioksida sada je 150 kilograma, ranije je bila 18 tona, što govori da je RITE `Ugljevik` sigurno ekološki najprisupačnija u regionu", rekao je Stojanović i zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji ovog postrojenja.

On je dodao da su, zahvaljujući požrtvovanju svih zaposlenih u preduzeću, uspjeli da ostvare i prebace planove proizvodnje električne energije.

"Očekujemo da će za 10 odsto biti prebačen plan proizvodnje u ovoj godini koju ćemo, uprkos specifičnim uslovima i pandemiji virusa korona završiti pozitivno", naglasio je Stojanović.

Izvršni direktor preduzeća za proizvodnju električne energije Milutin Tasovac rekao je da je 2009. godine potpisan ugovor sa japanskom finansijskom organizacijom za projekat odsumporavanja i da su dočekali dan kada je projekat završen, a postojenje se daje na korištenje RITE "Ugljevik".

"Imali smo viziju šta znači projekat odsumporavanja za egzistenciju RITE `Ugljevik` i potpisali taj ugovor, što je, naravno, prepoznala i Vlada Republike Srpske, kao i `Elektroprivreda Srpske` i ušli smo u taj projekat", naveo je Tasovac.

On je dodao da je Vlada Republike Srpske pokazala dobre namjere kada je ušla u ovaj projekat i istakao da je to zalog za budućnost daljeg rada RITE "Ugljevik" u narednih 20 godina.

"Imamo ekološki najčistiju termoelektranu u bivšoj Jugoslaviji i time trebamo da se dičimo, jer sada imamo sistem gdje je emisija čvrstih čestica i sumpor dioksida toliko malena da možemo da smatramo da je zanemarljiva", rekao je Tasovac.

Prema njegovim riječima, projekat odsumporavanja ima za proizvod gips koji može da se koristi u industriji za proizvodnju rigips ploča, za šta je zainteresovana kompanija iz Kine.

"Imamo već ovdje potpisano pismo namjere sa jednom kineskom firmom, koja je najveći proizvođač rigips ploča u svijetu, i oni imaju namjeru da to rade, određena im je lokacija gdje će da prave novu fabriku i da zaposle 80 radnika", naveo je Tasovac.

Projekt menadžer ispred kompanije "Micubiši pauver" Takuro Ueda naveo je da je projekat finansiran sredstvima Vlade Japana, u saradnji sa Vladom Republike Srpske.

"Možete biti sigurni da je naša dokazana, najmodernija tehnologija odsumporavanja, primjenjena na ovom postrojenju u Ugljeviku", poručio je Ueda i izrazio zadovoljstvo što je projekat uspješno završen.

Projekt menadžer za izgradnju postrojenja ispred RITE "Ugljevik" Zlatko Malović ukazao je na veoma dobro razumijevanje "Elektroprivrede Republike Srpke" i Uprave preduzeća tokom realizacije cijelog projekta.

"RITE `Ugljevik` je dobar primjer profesionalnog ponašanja i ispunjavanja ugovornih obaveza sa vodećim autoritetima u Evropskoj zajednici i taj primjer treba slijediti", zaključio je Malović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA