Košarac: Privreda mora da funkcioniše bez obzira na pandemiju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da privreda treba i mora da funkcioniše, bez obzira na globalni problem virusa korona koji potresa i Republiku Srpsku i Federaciju BiH /FBiH/.

Košarac: Privreda mora da funkcioniše bez obzira na pandemiju

"Bez obzira na činjenicu da je proizvedena jedna vrsta stresa i neke nove izazove, privredni život treba da funkcioniše", rekao je Košarac novinarima u Bijeljini, gdje učestvuje na Poslovnom forumu menadžera.

Košarac je zahvalio svima koji daju doprinos jačavanju načina na koji to treba učiniti, bilo da je riječ o javnom ili privatniom sektoru.On je istakao da je zdravstveno stanje građana Republike Srpske i FBiH najvažnije, ali da treba biti i svjestan činjenice da život ne smije stati.

"Iz aspekta privrede i privredne zajednice treba definisati adekvatnu politiku, a sa tim u vezi rekao bih da smo na početku epidemije kovida 19 imali vrlo jasne politike Savjeta ministara kad je riječ o prohodnosti graničnih prelaza u spoljnotrgoviskom prometu, kada je bila u pitanju potpuna mobilnost agencija za veterinarstvo i kada je u pitanju roba animalnog porijekla", rekao je Košarac.

On je ocijenio da se u prvim danima pandemije odgovorilo na pravi način.Kada je riječ o pojavi viškova proizvoda, prije svega životinjskog porijekla, Košarac kaže da su u tom smislu definisane politike da se nastavi sa spoljnotgovinskim prometom na temelju određenih ugovora koje ima BiH.

"Pokušali smo i da otvorimo nova tržišta, te smo u tom smislu u intenzivnim razgovorima sa predstavnicima Evropske komisije kako bismo otvorili tržište EU za određene proizvode za koje se procjenjuje da postoje viškovi. Od toga nećemo odustati jer je to veoma značajno za naše proizvođače", rekao je Košarac.

On je izrazio očekivanje da će Evropska komisija iz deklarativnog pristupa preći na potpuno objektivan i odgovoran način i omogućiti privrednicima iz Republike Srpske i FBiH da izvoze određene proizvode u zemlje EU.

"To bi bila snažan i veoma vidljiva podrška EU. Sa druge strane, vidljivo je da pokušavamo da u kontaktima sa međunarodnim finansijskim oranizacijama nađemo dodatna sredstva za one sektore za koje procjenjujemo da su najgroženiji", rekao je Košarac.

On je rekao da postoje obećanja da će biti obezbijeđena značajna finansijska sredstva u vidu grantova što bi moglo da rehabilituje "određene potrese koji postoje u tim sektorima".

Košarac kaže da će se u dogovoru sa međunarodnim finansijskim organizacijama tražiti da se distribuiše novac neophodan za saniranje posljedica kovida 19, kako u javnom, tako i u realnom sektoru.

On je pohvalio potpunu mobilnost institucija entiteta, posebno Republike Srpske koja pokušava dati adekvatne politike i odgovore, odnosno da rastereti i pruži podršku realnom sektoru.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da Poslovni forum, koji se održava šesti put u ovom gradu, daje sliku o privrednim prilikama i da je značajno da se održava i u vrijeme pandemije virusa korona.

"Najbitnije je da sačuvamo zdravlje ljudi, ali je veoma važno da sačuvamo preduzeća u ovom vremenu", rekao je Mićić novinarima.

On je naveo da će Gradska uprava Bijeljina nastaviti da radi na stvaranju dobrog ambijenta za one koji žele da se bave biznsisom."Treba učiniti sve da virus korona što manje utiče na otvaranje novih radnih mjesta", istakao je Mićić.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić izrazio je očekivanje da će Poslovni forum doprinijeti u nastojanjima da se očuva domaća ekonomija.

"Čuli smo mnogo novih ideja i sugestija kako bismo izašli iz svega sa što manje gubitaka i štete", rekao je Račić novinarima.

Šesti Poslovni forum menadžera "Bijeljina 2020", koji traje danas i sutra, organizuje Centar za edukaciju "Pro eduka" iz Banjaluke.

Generalni pokrovitelj je grad Bijeljina, pokrovitelj Vlada Republike Srpske, a partner Područna privredna komora Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA