Obezbijeđeni laptopi za učenike koji nemaju vlastite

Direktori osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj informisali su Ministarstvo prosvjete i kulture da se nastava na daljinu sprovodi korištenjem raspoloživih sredstava elektronske komunikacije, da su škole stavile na raspolaganje svu opremu, a za učenike osnovne škole koji nemaju vlastite laptope, tablete ili telefone obezbijeđeni su laptopi dobijeni kroz projekat "Dositej".

Obezbijeđeni laptopi za učenike koji nemaju vlastite

Na osnovu saradnje sa kompanijom "M:tel" biće obezbijeđen besplatan internet za oko 5.000 učenika koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prosvjetni radnici mogu koristiti različita sredstva za elektronsku komunikaciju sa ciljem održavanja kontinuiteta vaspitno-obrazovnog rada, a nastavni čas će i u narednom periodu trajati najviše 30 minuta i sprovodiće se po već određenom rasporedu časova.

Svi prosvjetni radnici su dužni učenicima pružati podršku u procesu sticanja znanja na osnovu utvrđenog rasporeda nastavnih časova i na osnovu rješenja o četrdesetočasovnoj radnoj sedmici.

"Imajući u vidu različite resurse, mogućnosti i veličinu svake škole, preporučujem direktorima osnovnih i srednjih škola da izvrše procjenu i odluče da li je neophodno da nastavnici borave u školi u toku radnog vremena ili je prihvatljivije, zbog poštovanja epimioloških mjera, da organizuju rad od kuće", rekla je ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić.

Ona je dodala da je još rano govoriti o tome da li će se nastava u narednoj sedmici održavati u učionicama ili onlajn, jer i današnji podaci koji potvrđuju prisustvo virusa korona kod 625 osoba u Republici Srpskoj nisu ohrabrujući, kao ni činjenica da virus ne zaobilazi ni osobe mlađe životne dobi.

Trivićeva je apelovala i na pojedince i grupe da se suzdrže od proizvoljnih i zlonamjernih objava i komentara koji u ovom momentu, ozbiljne epidemiološke situacije, izazivaju dodatnu nervozu i paniku među građanima, odnosno roditeljima učenika.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske u ovoj sedmici analizira kretanja broja zaraženih od virusa korona po lokalnim zajednicama, nakon čega će se procijeniti kako će se dalje organizovati nastavni proces, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i brojem oboljelih lica u svakoj lokalnoj zajednici.

Konačnu odluku o načinu organizovanja rada vaspitno-obrazovnih ustanova od 1. novembra donijeće Republički štab za vanredne situacije, i to na osnovu epidemiološke situacije i podataka Instituta za javno zdravstvo o broju zaraženih od virusa korona u Republici Srpskoj, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je, na osnovu zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o obustavljanju vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih i srednjih škola, svim školama poslalo instrukciju o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu od 26. oktobra do 1. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA