Kolinsov rečnik proglasio "lokdaun" za reč godine

Dok su svetske vlade provele veći deo 2020. godine pokušavajući da obuzdaju pandemiju koronavirusa, Kolinsov rečnik je za reč godine proglasio "lokdaun" (zatvaranje).

Kolinsov rečnik proglasio "lokdaun" za reč godine
FOTO: Reuters/Alkis Konstantinidis

Engleski naziv "lokdaun" stvoren je od reči "lock" - "zaključati" i "down"- "dole". Engleska reč "lockdown" znači "zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacij"'.

U objašnjenju Kolinsa stoji da je reč, koja se definiše kao "nametanje strogih ograničenja putovanja, socijalne interakcije i pristupa javnim prostorima" odabrana jer predstavlja "ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom sveta".

Šest od deset reči koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su "koronavirus", "samoizolacija" i "socijalno distanciranje".

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu je do danas evidentirano više od 50,2 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, a od njegovih je posledica umrlo 1,2 miliona ljudi.

Uredništvo Kolinsa je pojasnilo da je u 2020. reč 'lokdaun' upotreblena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4.000 puta prošle godine.

U užem je izboru bila i reč 'TikToker', koju Kolins definiše kao "osobu koja redovno deli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku", aplikaciji za deljenje videozapisa.

I reč 'BLM', skraćenica od "Black Lives Matter" (Crni životi vrede) našla se u užem izboru. Kolins je definiše kao "pokret koji vodi kampanju protiv rasno motivisanog nasilja i ugnjetavanja".

BLM je počeo kao internet pokret podstaknut ubistvom nenaoružanog tinejdžera Trajvona Martina 2012. godine u Sjedinjenim Državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA