Školsko zvono ponovo okuplja đake

Dezinfekcija prostorija i dvorišta škola širom Republike Srpske u kojima su bila biračka mjesta je pri kraju tako da će zvono ponovo u ponedjeljak u učionicama okupiti osnovce i srednjoškolce koji su protekle sedmice nove lekcije savladavali putem malih ekrana i internet platformi.

Školsko zvono ponovo okuplja đake

S obzirom na sve nedaće koje sa sobom nosi virus korona, Republički štab za vanredne situacije donio je odluku da sve obrazovne ustanove u kojima su bila biračka mjesta budu zatvorene do 23. novembra kako bi se izvršila dezinfekcija. Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je za "Glas Srpske" da 20 timova radi punom parom kako bi sve bilo završeno na vrijeme.

- Privodimo posao kraju. Na spisku je bilo 550 školskih objekata koje je potrebno dezinfikovati, a onda smo dobili molbu od lokalnih zajednica da dezinfikujemo još desetak domova kulture i vrtića u kojima su takođe bila biračka mjesta - rekao je Novitović, dodavši da će posao biti završen u petak do 16 časova.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području banjalučke regije Miroslav Popržen rekao je da su škole spremne za početak nastave.

- Prema mojim informacijama primjetan je blagi pad broja učenika i nastavnika u izolaciji tako da vjerujem da se iduće sedmice svi vraćamo redovnim aktivnostima - rekao je Popržen.

Za povratak u školske klupe sve je spremno i u Prijedoru, a predsjednica Aktiva direktora srednjih škola Valentina Sovilj rekla je da je dezinfekcija školskih objekata u kojima se glasalo završena odmah u ponedjeljak.

-Učenika i nastavnika ima u izolaciji ali je mali broj njih pozitivan na virus korona. Uglavnom je riječ samo o kontaktima pozitivnih osoba, tako da vjerujem da nastava počinje u svim školama - poručila je Sovilj.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS naveli su da su zahtjev da i u idućoj sedmici nastavu pohađaju onlajn uputili banjalučka Građevinska škola i Katolički školski centar Banjaluka.

-Prema informacijama koje dobijamo od Instituta za javno zdravstvo RS trenutno je zaraženo oko 300 djece školskog uzrasta - naveli su za "Glas Srpske" u resornom ministarstvu i dodali da se nastava na daljinu nesmetano odvija u cijeloj Republici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA