U Poljskoj otvoren najdublji bazen na svetu

Najdublji bazen na svetu, sa padom od 45,5 metara, namenjen roniocima, otvoren je ovaj vikend nedaleko od Varšave. Nazvan je 'Deepspot' i prepun je imitacija podvodnih pećina i majanskih ruševina, a ima i manju olupinu namenjenu istraživanju.

U Poljskoj otvoren najdublji bazen na svetu
FOTO: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Bazen je ispunjen sa 8.000 kubika vode, što je za dvadeset puta više od volumena standardnog bazena dugog 25 metara.

Za razliku od običnih bazena namenjenih plivanju, Deepspot u doba pandemije kovida-19 može da prima klijente, jer je uvršten u kategoriju ronilačkog centra u kome se održavaju tečajevi ronjenja.

U planu je i izgradnja hotela, iz čijih će se soba pružati pogled na unutrašnjost bazena i na ronioce.

"Ovo je najdublji bazen na svetu", s ponosom je rekao direktor Deepspot, Mihal Brazinski (47) za AFP nakon svečanog otvorenja u subotu.

Prethodni rekord, evidentiran u Ginisovoj knjizi rekorda, držao je bazen Montegrotto Terme u Italiji, čiji je vertikalni pad iznosio 42 metra.

Ali, čini se da će poljski bazen uskoro pasti na drugo mesto, jer u Ujedinjenom Kraljevstvu iduće godine planiraju da puste u rad bazen 'Blue Abyss' (Plavi ponor), koji će biti dubok 50 metara.

"Iako ovde nema lepih riba ni koralnih grebena, ovo je uistinu dobro mesto za trening i pripremu za zaron u pravo more ili okean", komentarisao je Przemislav Kacprzak (39), instruktor ronjenja.

Bazen će koristiti vatrogasci i vojska i u njemu će se testirati različita oprema.

Izgradnja Deepspota trajala je dve godine, stajala je oko 8,9 miliona evra, a u nju je utrošeno oko 5000 kubnih metara betona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA