Bijeljina: Uspješno ugrađen pejsmejker u kovid bolnici

Tim ljekara i anesteziologa na čelu sa interventnim kardiologom dr Aleksandrom Janjičićem, načelnikom Odjeljenja za internističke grane i načelnikom Kovid bolnice uspješno je, u kovid uslovima, implantirao privremeni pejsmejker pacijentkinji sa akutnim infarktom miokarda, koja je pozitivna na virus korona.

Bijeljina: Uspješno ugrađen pejsmejker u kovid bolnici

Intervencija je uspijesno, bez komplikacija obavljena u Jedinici za intenzivnu njegu Kovid 2 bolnice. „Radi se o 62 godišnjoj pacijentkinji koja se prezentovala u ambulanti sa znacima subakutnog infarkta miokarda, koji je prouzrokovao usporenje rada srca po tipu bloka trećeg stepena.

Takvo kliničko stanje zahtijeva hitnu implantaciju privremenog pejsmjekera jer se radi o životno ugrožavajućem kličkom stanju koje može dovesti do prestanka rada srca.

Poslije intervencije pacijentkinja se dobro osjeća, hemodinamski stabilna, normalnog pritiska i srčane frekevence 60/min koja se održava pomoću pejsmejkera.", izjavio je nakon intervencije dr Janjičić.

Privremeni pejsmejker je "most" do ugradnje trajnog pejsmejkera ako kliničko stanje zahtijeva ugradnju trajnog.

Obzirom da se radi o pacijentkinji kojoj se blok treceg stepena razvio kao posljedica infarkta miokarda postoji izvjestan stepen vjerovatnoće da neće biti potrebe za trajnim srčanim vodičem.

Ugradnja privremenog pejsmejkera podrazumjeva punkciju venskog krvnog suda (u nasem slučaju desne potključne vene) koji ce omogućiti put plasiranja elektrode privremenog pejsmejkera do desne srčane komore.

Ugradnja pejsmejkera kovid pozitivnom pacijentu je intervencija sa visokim rizikom zbog produženog bliskog kontakta medicinskih radnika i kovid zaraženog pacijenta, što nosi visok rizik za kontaminaciju zdravstvenih radnika a sa druge strane pacijent u stanju hipoksije zbog kovida je uznemiren i postoji rizik povrede krvnog suda i otezane saradnje prilikom plasiranja elektrode.

Uslovi rada su otežavajući zbog skučenog prostora, zaštitna opreme koja vam uskacuje manuelne sposobnosti I uvijek postoji rizik da se osoblje zarazi tokom intervencije, ali to je naš posao I naša odgovornost. Mi smo zadovoljni jer smo ovom intervencijom spasili jedan život, to je sigurno", naglašava dr Janjičić.

Direktor Bolnice prof. dr Zlatko Maksimović je izjavio da je ponosan na zaposlene u Bolnici "Sveti Vračevi" na moral koji je prisutan u ovim teškim vremenima I obećao podršku rukovodstva.

"Ponosan sam na tim koji je izveo ovu intervenciju u kovid uslovima, ali I na sve zaposlene u Bolnici koji žele da rade, uče i napreduju. Oni uvijek mogu računati na podršku rukovodstva Bolnice", rekao je prvi čovjek Bolnice u Bijeljini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA