Najbrutalnija reklama protiv pušenja

  • VIDEO
  • 17. Mar 2012.

Američka vlada pokrenula je novu reklamnu kampanju u pokušaju da šokira pušače da ostave duvan time što će slušati grozne priče ljudi koji su se razboleli od cigareta.

Najbrutalnija reklama protiv pušenja

Kako prenosi AP, nova reklamna kampanja posledica je poražavajućih rezultata da i pored sve većih taksi na cigarete i zabrana pušenja na javnim mestima, broj pušača od 2003. nije opao. - Nova reklama zamišljena je kao „poziv na buđenje" pušačima koji možda ne shvataju u potpunosti opasnost svoje loše navike - rekla je sekretarka za zdravstvo i ljudske resurse Kejtlin Sebilijus.

Reklame na bilbordima, u novinama, radiju i na televiziji prikazuju ljude koji su zbog pušenja imali probleme sa srcem, plućima, paralizom ili su izgubili udove. Kampanja vredna 54 miliona dolara najveća je i najžešća kampanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti do sada.

Centar se nada da će spotovi, koji će početi da se emituju u ponedeljak, i kampanja koja će trajati najmanje 12 nedelja ubediti oko 50.000 Amerikanaca da ostave cigarete.

U jednom možete videti muškarca koji je ostao bez donjih udova, što je bila posledica višegodišnjeg pušenja, ali i 51 godišnju ženu kojoj je dijagnostikovan rak glave i vrata, i kojoj je nakon brojnih operacija na vratu ostala rupa kroz koju ona diše i priča.

Američke federalne agencije već neko vreme koriste prilično brutalne reklame u svojoj kampanji protiv pušenja. Prošle godine na paklicama cigareta u SAD pojavile su se sličice muškarca koji duvanski dim izbacuje kroz rupu od traheotomije, kao i fotografije usne duplje sa kancerogenim lezijama.

Stručnjaci kažu da su takve reklame bile prilično uspešne u prošlosti i da su dovele do pada broja pušača, pa se nadaju da će i nova kampanja imati rezultata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA