Objavljena istraživanja: Ko su najveći pijanci u protekloj godini?

Australijanci, Englezi i Danci su bili najveće pijanice na svijetu u 2020. godini, pokazuje posljednje globalno istraživanje o zloupotrebi opijata. Srbi su svrstani u istu kategoriju sa komšijama sa Balkana i nalaze se u nivou svjetskog prosjeka.

Objavljena istraživanja: Ko su najveći pijanci u protekloj godini?

Prema istraživanju organizacije Global Drugs Survey (GDS), najveći problem sa alkoholom imaju stanovnici engleskog govornog područja i Skandinavci.

Istraživanje je obavljeno od novembra 2019. do februara 2020. godine, prije izbijanja pandemije virusa korona, a učestvovalo je 110.000 ljudi.

Istraživanje pokazuje da se nijednom u posljednjih godinu dana nije napilo tek pet odsto Australijanaca i Danaca. Slijede Englezi, Finci i Škoti sa po sedam odsto.

Svjetski prosjek u toj kategoriji je 16 odsto, koliko je bilo trezvenjaka i u balkanskim zemljama, koje su prikazane grupno.

Najtrezveniji su stanovnici Portugala, njih čak 54 odsto nije se napilo u posljednjih godinu dana. Na drugom mjestu trezvenosti su Argentinci sa 48 odsto, a na trećem Kolumbijci sa 40 odsto.

"Šampioni" po broju pijanstava su u Britanci, koji su se u prosjeku za posljednjih godinu dana napili 34 puta. Slijede Australijanci i Danci sa 32 i Finci sa 28 pijanstava za godinu dana.

U toj kategoriji najbolji su Argentinci i Kolumbijci, koji su u prosjeku imali samo sedam pijanstava za godinu dana.

Svjetski prosek je 20,8, a balkanski narodi su nešto bolji od prosjeka, sa 20,5 pijanstava godišnje u prosjeku.

Kako se navodi u izvještaju, situacija u svijetu je ipak nešto bolja nego godinu dana ranije, kada je prosječan broj pijanstava bio oko 30 odsto veći.

Britanci zbog pijanstva najčešće završavaju i u bolnicama, pa je tako više od pet odsto mlađih od 25 godina u proteklih godinu dana moralo na ljekarski tretman zbog alkohola. Svjetski prosjek je oko dva odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA