Bijeljina: Toplana najveći zagađivač, ali nije jedini

Prema merenjima ,,PurpleAir,, indeks zagađenja vazduha u Bijeljini, već dve večeri je iznosio 527, što je ovaj grad svrstalo među najzagađenije u Evropi.

Bijeljina: Toplana najveći zagađivač, ali nije jedini

Ovaj indeks i nije veliko iznenađenje, ima li se u vidu, da je kotlarnica Gradske toplane u užem centru grada, gde se još nalazi i dvadesetak aktivnih ložišta u stambeno-poslovnim objektima.

Direktor bijeljinske Toplane, Mladen Krasavac,napominje, da se gradska toplana, koja je osamdesetih godina izgrađena kao industrijsko postrojenje za potrebe tadašnje Fabrike nameštaja ,,Stolar,, zbog brzog širenja grada, ni kriva ni dužna, sa periferije našla u užem centru Bijeljine.

-Toplana jeste najveći zagađivač, ali nije jedini. Mi imamo sistem za prečišćavanje lebdećih čestica, i taj filter je u ispravnom stanju. Puno je privatnih stambenih objekata, koji koriste ugljevički ugalj jer je najjeftiniji energent, ali je i sa najvećom koncentracijom sumpora.

U iščekivanju smo skorog priključenja Bijeljine na gas, i to bi moglo biti rešenje za smanjenje aero zagađenja u gradu, kaže Krasavac.

Mnogobrojni Bijeljinci ističu, da nakon polučasovne šetnje gradom u večernjim satima, garderoba mora odmah u veš mašinu, jer je za kratko vreme apsorbovala nepodnošljivi miris sumpora. Šta se dešava sa organima za disanje i plućima, građani ne smeju ni da pretpostave, i jedini spas je apsolutno zatvaranje u sobe u večernjim satima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA