Broj ekstremističkih zajednica na Discordu porastao za 100%

Prema svom najnovijem izveštaju o transparentnosti, Discord je saopštio da je u drugoj polovini 2020. izbrisao više od 2.000 servera sa nasilnim ili ekstremističkim sadržajem.

Broj ekstremističkih zajednica na Discordu porastao za 100%

Ukupno je uklonjeno 2.212 servera sa pokretima kao što je ultra-desničarski pokret Boogaloo Boys iz SAD i druge slične grupe. Takođe je izbrisano više od 30.000 naloga zbog sličnih kršenja pravila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako bismo te brojke stavili u perspektivu, kompanija je u drugoj polovini godine uklonila ukupno 27.410 servera i 266.075 naloga koji nisu potpadali pod "spam". Broj zabranjenih zajednica zbog ekstremističkog ili nasilnog sadržaja povećao se za skoro 93 procenta u poređenju sa prvom polovinom 2020.

Može se diskutovati o tome kako je do toga došlo, međutim pretpostavka je da takve grupacije prelaze na proaktivniji pristup, kao i da je došlo do rasta ekstremističkih pokreta uopšte. Na primer, navodi se da je 334 servera imalo veze sa grupom poznatm po teorijama zavera, QAnon-om.

"I dalje verujemo da u Discord-u nema mesta za grupe koje se organizuju oko mržnje, nasilja ili ekstremističkih ideologija", saopštila je kompanija u izveštaju.

Do nedavno aplikacija koju ste koristili za komunikaciju sa prijateljima tokom igranja igre, Discord je od tada evoluirao u mesto gde možete pronaći ljude koji "hostuju" od čitalačkih večeri do muzičkih proba bendova. Štaviše, od početka pandemije koronavirusa, ljudi su masovno počeli da koriste Discord. Sa tim neverovatnim rastom, kompanija je potrošila polovinu prošle godine kako bi svoju uslugu učinila pristupačnijom ostalima, koji nisu tu zbog igara.