NASA-in lander "umire" zbog hladnoće na Marsu, ali nada još uvijek postoji

Lander InSight Mars američke svemirske agencije NASA-a nalazi se u velikim problemima jer ga "ubija" hladnoća na Crvenoj planeti.

NASA-in lander "umire" zbog hladnoće na Marsu, ali nada još uvijek postoji

Robotski lander vrijedan 800 miliona dolara spustio se na lokaciju Elysium Planitia 2018. godine te je tokom svog života detektovao više od 500 potresa na Marsu. Zahvaljujući njemu su započela proučavanja detaljnija proučavanja jezgra ove planete, a također je pratio više od 10.000 pješčanih oluja,

Međutim, njegova misija bi mogla doći do svog kraja zbog surovog i hladnog vremena na Marsu. Lander InSight je trenutno u modu hibernacije dok NASA-ini inžinjeri pokušavaju produžiti njegov život.

Lokacija na kojoj se nalazi lander nije izložena snažnim udarima vjetra u kojima "uživa" rover Perseverance. Ti vjetrovi uklanjaju prašinu sa solarnih panela NASA-inih robota, tako da se bez vjetrova prašina nakuplja i stvara debeli sloj koji blokira sunčevu svjetlost. Upravo se to dogodilo InSightu zbog čega je praktično nemoguća apsorpcija svjetlosti i stvaranje nove energije.

U februaru su InSightovi paneli prikupili tek 27 posto od ukupnog energetskog kapaciteta. Inžinjeri su namjerno "naredili" landeru da uđe u hibernacijski mod koji isključuje različite instrumente svakog dana. Međutim, lander će uskoro morati ugasiti sve funkcije koje nisu neophodne za preživljavanje.

Ipak, postoji nada jer obustavljanje naučnih operacija štedi energiju kako bi lander mogao zagrijavati svoje sisteme i preživjeti "smrtonosno hladne noći" na Marsu tokom kojih temperatura pada na minus 90 stepeni.

Iz NASA-e su rekli da će količina energije u narednim mjesecima ovisiti o vremenu. Trenutno je period hibernacije na polovini, InSight je zasad stabilan, ali postoji rizik od fatalnog gubitka energije. Ukoliko se isprazne njegove baterije, to će definitivno biti njegov kraj.

U NASA-i se nadaju da će ga moći oživjeti, posebno ako ne bude "uspavan" ili "mrtav" duži vremenski period.

Inžinjeri planiraju nastaviti operacije landera kada Mars bude bliže Suncu u julu ove godine. Ako preživi zastrašujuću zimu na Marsu, lander bi mogao nastaviti pratiti potrese i proučavati vrijeme i 2022. godine.

Dodatnu opasnost u ovoj situaciji predstavlja mogućnost pojave iznenadne pješčane oluje u narednih četiri do pet mjeseci kada bi se na solarnim panelima nakupilo još prašine. Srećom po lander, taj period nije sezona oluja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA