Pripreme za sahranu princa Filipa – sve oči uprte u Vilijama i Harija

Zbog pandemije, u krugu porodice u subotu će biti sahranjen britanski princ Filip, koji je preminuo u stotoj godini. Kako teku pripreme u Vindzoru?

Pripreme za sahranu princa Filipa – sve oči uprte u Vilijama i Harija

Nedelju dana žalosti Britanci su proveli u preispitivanju sopstvene istorije kroz prizmu života vojvode od Edinburga i njegovu službu narodu i kraljici, koja je trajala preko sedam decenija. Za kraljevsku porodicu, žalost će trajati dve nedelje.

Anketirani građani kažu da su želeli da odaju poštu vojvodi, ali i da im je žao kraljice jer je izgubila nekog sa kime je provela ceo život.

"Mora da je očajna, kao svi oni, jer na kraju krajeva, oni su samo jedna normalna porodica", kaže jedna žena.

I oni koji nisu mnogo znali o princu Filipu prethodnih dana mogli su da nauče o njemu gledajuću programe o njegovom životu.

"On je bio laf. Bio je zabavan i pun duha. Da, imao je svojih gafova, ali to zavisi i kako je ko sve to shvatao. Predivan suprug, otac, deda i pradeda i primer za sve nas", kaže jedna devojka.

U Vindzoru je sve spremno za polazak izgnanog grčko-danskog princa i heroja Drugog svetskog rata sa najdužim stažem supruga nekog suverena u istoriji, na poslednji put do kapele Svetog Đorđa u Vindzoru gde će biti sahranjen u grobnicu kraljevske porodice.

Zbog pandemije, sahrani će prisustvovati samo trideset članova porodice princa Filipa uključujući i njen nemački ogranak.

Za medije, najvažnije je to što unuci, prinčevi Vilijam i Hari, neće dedu ispratiti koračajući jedan pored drugog kao što su činili na sahrani svoje majke princeze Dajane.

Kraj života princa Filipa predstavlja početak preispitivanja uloge monarhije u Britaniji: da li narod posle kraljice želi kralja i da li kraljevanje treba da se menja?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA