Moraju povući iz prodaje izdanja grupe EKV

Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom mjerom dalju prodaju i oglašavanje Mascomovih LP i CD izdanja grupe Ekatarina velika: „Dum Dum“, „Neko nas posmatra“, „Samo par godina za nas“, „Iznad grada“ i „Krug“. Kompanija Mascom je dužna da u roku od osam dan povuče navedena izdanja iz prodaje pod prijetnjom novčane kazne od 500.000 dinara.

Moraju povući iz prodaje izdanja grupe EKV

Sud je odredio ove mjere radi obezbjeđenja moralnih autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je Mascom izdao i prodavao ove nosače zvuka bez da je naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom djelu.

Podsjećamo da se još od 2015. godine vlasnik kompanije Mascom bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva live albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od posljednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikad nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke).

Mascom od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija Mascom i Tin Drum vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS.

Iako je ovo rješenje o privremenoj mjeri samo dio dugog pravnog procesa koji Zadužbinu Milana Mladenovića i nekadašnji članovi benda EKV vode protiv kompanije Mascom, ona predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde i nadamo se da će sud i svojim daljnjim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA