Nije komarac kô roda nego žaba kô beba

Meštani jednog sela Solomonskih Ostrva bili su zbunjeni kada su tokom lovačke ekspedicije naišli na žabu veliku „poput ljudske bebe“.

Nije komarac kô roda nego žaba kô beba

Ogromni vodozemac otkriven je u aprilu, ali su fotografije i snimci tek sada postali viralni, prenosi Njujork post.„Nisam mogao da verujem svojim očima", rekao je vlasnik pilane Džimi Hjugo koji je naleteo na „godzilu od žabe" dok je jurio divlje svinje u Honijari.

Na Fejsbuku je objavio fotografiju deteta iz sela koje drži vodozemca koji je upola manji od njega.
Impresivan primerak, za koji se veruje da pripada vrsti Cornufer guppyi, teži oko kilogram.

Džodi Rouli, kustos u Australijskom muzeju zadužena za očuvanje vodozemaca i gmizavaca, rekla je za Australijan džiogrefik da nikada nije videla toliko veliku žabu.

„Prilično je neobično da dostignu tu veličinu, tako da mora biti da je reč o veoma staroj jedinki", navela je Roulijeva.

Iako jeCornufer guppyi jedna od najvećih na svetu, najveća žaba je tzv. „žaba golijat" koja živi na prostoru Kameruna i može narasti do 13 centimetara dužine i težiti čak 3,3 kilograma.

Veličina žabe pronađene na Solomonskim Ostrvima nije njen jedini adut.

„Zovemo ih 'piletina iz žbunja', jer se čini da ih neka sela vole više od piletine, ali ih je teško uloviti", objasnio je 35-godišnji Hjugo koji je zajedno sa meštanima pojeo velikog Kermita.

„Nadam se da ćemo ostaviti u životu sledeću ovoliku žabu na koju budemo naišli", kaže Hjugo.

Nažalost, to će verovatno biti sve teže jer ova vrsta postaje sve manje brojnosti usled degradacije staništa.

„Primetio sam da ih više nema tamo gde su nekada bile oko potoka. A u razgovoru sa lokalnim stanovništvom saznali smo da je populacija ovih žaba drastično opala zbog poremećaja toka potoka", objasnio je biolog sa Solomonskih Ostrva Patrik Pikača i upozorio da je ovo jasan znak da stanište mora hitno da bude zaštićeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA