Građanima u Srpskoj se odgađa revakcinacija ruskom vakcinom

Republika Srpska od ruskog proizvođača naručila je i platila 400.000 Sputnjik Ve vakcina prije nekoliko mjeseci, a do sada je dobila tek četvrtinu. Zato što trenutno nema dovoljno druge doze ove vakcine, odgađa se revakcinacija građana.

Građanima u Srpskoj se odgađa revakcinacija ruskom vakcinom
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Domovi zdravlja u Srpskoj posljednjih dana obavještavaju pacijente koji su primili prvu dozu vakcine Sputnjik i imaju zakazanu revakcinaciju da će druga komponenta ruske vakcine kasniti.

Čim drugа kоmpоnеntа vаkcinе budе ispоručеnа u Rеpubliku Srpsku, grаđаni ćе biti оbаvijеštеni i pоzvаni nа rеvаkcinаciјu, saopštili su i iz Instituta za javno zdravstvo RS. Zabrinute građane, koji su se do sada revakcinisali na 21. dan, pozivaju na strpljenje i razumijevanje, navodeći kako su nајnоviјa istrаživаnja ruskоg Institutа Gаmаlеја potvrdila da se drugа dоzа vаkcinе Sputnjik Vе mоžе dati i dо 90 dаnа pоslijе priјеmа prvе dоzе. U skladu sa ovim istraživanjem, kažu, prilаgоđеnа je i ispоrukа drugе kоmpоnеntе vаkcinа.

- Kаkо sе nаvоdi u njihоvоm sаоpštеnju, dоkаzаnо је dа pоvеćаnjе intеrvаlа izmеđu prvе i drugе dоzе nе utičе nа snаgu imunоg оdgоvоrа. U nеkim slučајеvimа sе čаk pојаčаvа i prоdužаvа trајаnjе imunоg оdgоvоrа nа virus kоrоnа. S оbzirоm nа izuzеtnо vеliku pоtrаžnju zа vаkcinоm mеđu stаnоvništvоm, оvа оdlukа ćе znаčајnо ubrzаti imunizаciјu prvоm dоzоm vаkcinе - poručili su iz Instituta.

Prema podacima ove institucije, Srpska je do sada nabavila 74.000 doza prve i 25.300 doza druge komponente vakcina Sputnjik Ve.

- Zdravstvenim ustanovama isporučeno je 45.515 doza prve i 24.075 doza druge komponente vakcina. Trenutno na raspolaganju imamo 28.485 doza prve i 1.225 doza druge komponente vakcina - rekli su iz Instituta za Srpskainfo, dodavši ipak kako do kraja ove sedmice očekuju da stignu dodatne količine vakcina Sputnjik Ve.

U Bijeljini trenutno oko 1.000 ljudi čeka drugu dozu ruske vakcine, potvrdili su nam u higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u tom gradu, dodajući da su prošle sedmice počeli da obavještavaju građane kako će revakcinacija biti prolongirana.

- Kada smo saznali od Instituta da će kasniti isporuka vakcina, istog trenutka smo počeli da pozivamo građane i nailazimo na njihovo maksimalno razumijevanje. Generalno, interesovanje građana u Bijeljini za vakcinaciju je veliko i sam proces protiče u redu, u skladu s planovima i dostupnosti vakcina - rekli su iz HES-a.

Do sada je u Bijeljini prvom dozom vakcinisano preko 7.500 ljudi, a revakcinisano 2.500 građana.

U trebinjskom Domu zdravlja preciziraju da do 22. juna imaju obezbijeđene doze za revakcinaciju Sputnjikom.

- Ukoliko dobijemo zvaničan dopis od Instituta o povećanju vremenskog razmaka između prve i druge doze Sputnjik Ve vakcine, vakcinisani građani će biti obaviješteni o novom terminu druge doze - rekla je direktorka DZ Maja Mićunović.

Istovremeno, kaže, za vakcine AstraZeneka, Fajzer i Sinofarm obezbijeđene su sve planirane vakcine za drugu dozu vakcinacije.

- Dom zdravlja Trebinje radi kampanjsku vakcinaciju. To znači da proces vakcinacije za sve vakcine koje dobijemo od Instituta odradimo u jednom danu, a što ujedno znači i lakše planiranje procesa revakcinacije - pojasnila je Mićunovićeva.

Podsjetimo, prema dosadašnjim iskustvima, nivo antitijela koji se javljaju nakon prve doze vakcine nije dovoljan za potpunu zaštitu. Zavisno od proizvođača vakcine, osoba je u potpunosti zaštićena tek sedam do 15 dana nakon prijema druge doze vakcine.

- U pojedinim zemljama gdje se provodi vakcinacija primećeno je da su se građani već nakon prve doze vakcine počeli opuštati, slabije provoditi preporučene mjere, nakon čega se desilo da su se i zarazili i imali i teže forme bolesti. Dok god se osoba ne vakciniše kompletno i ne prođe period od 7 do 15 dana nakon posljednje doze, ne može se smatrati da je zaštićena vakcinacijom - pojasnili su ranije epidemiolozi.

ZADNJA ISPORUKA U MAJU

Zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj je od početka vakcinacije protiv kovida isporučeno više od 118.000 prve doze i oko 33.000 druge doze vakcina, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Ruske vakcine Sputnjik Ve su posljednji put isporučene u Srpsku 26. maja, i to 25.000 doza isključivo prve komponente. Ministar zdravlja RS Alen Šeranić rekao je tada da bi, prema najavama proizvođača, uskoro trebalo da budu dopremljene i nove količine druge komponente vakcina Sputnjik ve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA