Jedinstveni projekti BiH arhitekata i dizajnera koji su dio VELUX takmičenja Bringing Light to Life

Bringing Light to Life Architectural Design Awards takmičenje je koje postoji već 7 godina u Bugarskoj, a od 2018. godine i učesnici iz Bosne i Hercegovine imaju priliku biti dio istog. I ove godine arhitekti i dizajneri dobili su izazovnu priliku da sa svjetskom publikom podijele svoje najnovije projekte. Naši arhitekti predstavili su primjere dobre prakse u korištenju VELUX solucija na temu „Neka vaša priča postane pobjednik".

Jedinstveni projekti BiH arhitekata i dizajnera koji su dio VELUX takmičenja Bringing Light to Life
FOTO: Bijeljina danas

Arhitekti i dizajneri imali su zadatak da u svojim projektima pristupe rješavanju dnevne svjetlosti koristeći rješenja prirodnog osvjetljenja kompanije VELUX. 90% vremena provodimo u zatvorenom, a to utiče na naše zdravlje. Zbog toga zgrade moraju više doprinijeti dobrobiti ljudi uzimajući u obzir dnevnu svjetlost i prirodnu ventilaciju. Ne možemo živjeti bez dnevnog svjetla. Dnevno svjetlo utiče na našu sposobnost koncentracije, produktivnost, zdravlje i spavanje.

Bosanskohercegovački arhitekti i dizajneri čiji projekti su bili dio ovog takmičenja su: Aleksandra Banović, Belma Šačiragić, Dalila Fejzagić, Haris Bradić i Maja Nurkić. Kako su izgledali njihovi projekti, s kojim izazovima su se susreli i koliko je u arhitekturi i svakodnevnom životu bitna prirodna, dnevna svjetlost...

U nastavku Vam predstavljamo projekat Aleksandre Banović.

Aleksandra Banović

Projekat: Apartmani Dalmacija

Aleksandra o svom projektu:

„Najveći izazov u predstavljenom projektu „Apartmani Dalmacija" sastojao se u rekonstrukciji i adaptaciji već postojeće, djelimično izgrađene, postojeće strukture. Zahtjev investitora sastojao se u promjeni namjene izgrađene strukture u prostore za apartmanski smještaj. Reorganizacija prostorne cjeline zahtjevala je maksimalnu iskorištenost prostotrnih kapaciteta uz poštovanje svih standarda prostornog komfora. U okviru projektnog zadatka rekonstrukcija i adaptacija zahtjevala se maksimalna iskorištenost svih postojećih konstruktivnih elemenata, kao i selektivni prostup problemu rješavanja prostorne organizacije. Dio postojeće izgrađene strukture potpuno je rekonstruisan sa promjenom namjene, dok je dio zgrade namjenjen za stanovanje investitora zahtjevao minimalne intervencije koje su se ticale uglavnom spoljašnjeg izgleda tog dijela objekta.

Jedan od ključnih parametara za ostvarivanje optimalnih uslova prostornog komfora predstavlja izgled ambijentalne cjeline i kompletnog prirodnog okruženja. U predstavljenom projektu prirodno okruženje koje ima uglavnom mediteransku klimu zahtjevalo je upotrebu prirodnih materijala, gdje preovladavaju drvo i cigla, koji su doprinjeli boljem uklapanju objekta u ambijentalnu cjelinu. Krajnji cilj svakog uspješnog projekta je kompromis između specijalnih zahtjeva investitora i kreativnog izražavanja projektanta sa akcentom na funkcionalnosti i ostvarivanju optimalnih uslova prostornog komfora, što je bio slučaj u ovom projektu rekonstrukcije.

O važnosti dnevne svjetlosti kaže:

„Vizuelna percepcija stvarnosti i lični doživljaj iste ni u kom pogledu ne bi bili mogući bez fizičkog fenomena koji danas nazivamo svjetlost. Pojam dnevne svjetlosti u arhitekturi predstavlja veoma bitan faktor koji utiče na ostvarivanje prostornog komfora. Iako prostorni komfor može da ima neke subjektivne parametre koji ga određuju, on svakako uključuje i neke opšte parametre, a jedan od njih svakako je dnevna svjetlost, dok intenzitet dnevne svjetlosti može da ima veliku ulogu u ostvarivanju subjektivnog prostornog komfora. Prema tome, pojam dobre arhitektonske prakse svakako nije moguć ni ostvariv bez funkcionalno osmišljenog koncepta osvjetljenja unutar neke prostorne cjeline i strateški projektovanih cjelina za ostvarivanje dovoljnih optimalnih količina dnevne svjetlosti."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA