Najluđa trka ikad: Holanđanka proslavila zlato koje nije osvojila

Vjerovatno najneverovatnija olimpijska trka odigrala se danas u Tokiju.

Najluđa trka ikad: Holanđanka proslavila zlato koje nije osvojila
FOTO: CHRISTOPHER JUE/EPA

Na ulicama Fučua, tokijskog predgrađa, ka finišu je hitala Holanđanka Anemiek van Fleuten. Čim je prošla kroz cilj, počela je da slavi.

A onda su joj rekli da uopšte nije prva, iako je bila ubijeđena da je osvojila olimpijsko zlato.

Naime, 30-godišnja Ana Kizenhofer, Austrijanka koja uopšte nije deo neke profesionalne biciklističke ekipe i kojoj su ovo prve Olimpijske igre, priredila je pravo čudo.

Ona se još na početku drumske trke izdvojila od ostalih takmičarki, ali kako se ti "bijegovi" često i dešavaju, pa oni takmičari koji to probaju - obično bivaju prestignuti kako nadmetanje odmiče, na nju se i "zaboravilo".

Jer, favoritkinje su, kako se trka odvijala, zaista preticale sve one biciklistkinje koje su probale da jakim ritmom od starta stvore kakvu-takvu prednost, ali na Kizenhoferovu ne samo da se "zaboravilo" - već je više niko od glavnih kandidata za zlato nije ni video. Toliko je odmakla svima.

I, trkajući se 40 kilometara sama sa sobom - prva je prošla kroz cilj.

Kada je, minut i 15 sekundi kasnije, Van Fleutenova završila trku, ubijeđena da je za nekoliko sekundi nadmašila sve konkurentkinje iz 14-člane grupe u kojoj je bila, javili su joj - čestitamo na srebru.

"Ali, kako? Bila sam ubijeđena da se trkamo za zlato!?", ostala je u šoku Holanđanka.

Zlato je pripalo senzacionalnoj Austrijanki (rezultat: 3 sata, 52 minuta, 45 sekundi), Van Felutenova je bila druga sa 3:54:00, a Italijanka Elisa Longo Borgini treća sa 14 sekundi lošijim rezultatom od nje.

Koliko je finiš bio uzbudljiv, u smislu borbe za srebro, svedoči i to da je 15-plasirana Holanđanka Ana van der Brege imala rezultat od 3:54:31, odnosno za samo 31 sekundu lošije ostvaranje od sunarodnice koja je uzalud slavila zlato.

"Pogrešila sam...", slegnula je ramenima Anemiek van Fleuten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA