Osnivač Duolinga želi djecu da "odvuče" s TikToka novom matematičkom aplikacijom

Aplikacija, fokusirana na matematiku na nivou osnovne škole, trebalo bi da se pojavi sljedeće godine.

Osnivač Duolinga želi djecu da "odvuče" s TikToka novom matematičkom aplikacijom
FOTO: denisismagilov/DepositPhotos

Osnivač i izvršni direktor Duolinga Luis von Ahn želi da novom matematičkom verzijom popularne aplikacije za učenje jezika odvuče djecu od TikToka i Instagrama.

Kompanija sve druge popularne besplatne aplikacije, umjesto obrazovnih platformi, vidi kao svoje rivale, jer se sve nadmeću za vrijeme koje korisnik provodi ispred ekrana.

-Duolingo je poznat po učenju jezika, ali naša misija je uvijek bila sveobuhvatna - radi se o sistemskom obrazovanju. Fizička izgradnja škola širom svijeta koštala bi milijarde, a pametnim telefonima možemo doći do dvije trećine ljudske populacije. Međutim, problem sa pametnim telefonima je to što su oni mač sa dve oštrice - takođe dolaze sa stvarima koje odvlače pažnju, poput TikToka", rekao je von Ahn za BBC News.

Pokrenut 2012. godine, Duolingo ima 40 miliona mjesečnih korisnika i preuzet je 500 miliona puta širom svijeta.

- Počeli smo s podučavanjem jezika jer je širom svijeta postojala ogromna potreba za učenjem engleskog, što odmah povećava prihod, ali oduvijek smo hteli da podučavamo i druge stvari - kaže von Ahn. On je sam osmislio prvi kurs španskog u ovoj aplikaciji, kao izvorni govornik iz Gvatemale.

Prelazak s jezika na matematiku, međutim, možda nije jednostavna jednačina - pogotovo jer će novi ciljani korisnici biti uglavnom djeca.

- Duolingo još nije odlučio hoće li svoju matematičku aplikaciju plasirati školama ili pojedincima - kaže von Ahn, ali planira da slijedi isti poslovni model poput aplikacije namenjene jezicima, koja je besplatna.

Samo pet posto korisnika plaća pretplatu na premium verziju, a 75 posto prihoda kompanije dolazi od toga, ostatak od oglasa.

- Ja dolazim iz siromašne zemlje, Gvatemale, i vidio sam razliku između onih koji su imali pristup najboljem obrazovanju i onih koji nisu znali da čitaju i pišu, pa sam htio da učinim nešto što će ljudima omogućiti pristup obrazovanju - kazao je.

- U 2021. godini svi bi trebalo da imaju mogućnost visokog obrazovanja, ostaju nam još decenije rada - ali ja posvećujem svoje vrijeme tome - poručio je osnivač, piše b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA