Ovih sedam vrsta aplikacija spadaju u najopasnije

  • HighTech
  • 14. Oct 2021.

Mnogi stručnjaci za sajber bezbjednost upozoravaju da bi ljudi trebalo da izbjegavaju prodavnice aplikacija trećih strana, zbog zlonamjernog softvera i bezbjednosnih problema.

Ovih sedam vrsta aplikacija spadaju u najopasnije
FOTO: Pixabay / Geralt

Međutim, i zvanične prodavnice aplikacija, Google Play Store i Apple App Store, mogu biti jednako opasne.

Hakeri pronalaze razne načine za zaobilaženje bezbjedonosnih mjera. Prodavnica Google Play je posebno ranjiva, kako zbog popularnosti Androida, tako i zbog toga što nema zatvoreni sistem kao Apple.

Korisnici vjeruju i da su u tim javnim platformama sve aplikacije legitimne i vjerodostojne, a to može biti opasno pa bi trebalo da budu oprezni.

Ovih sedam vrsta aplikacija spadaju u najopasnije, pa ih nipošto ne bi trebalo instalirati na telefon, piše Android Headlines.

Aplikacije za reprodukciju muzike

Pametni telefoni već dolaze sa dobrim aplikacijama za reprodukciju muzike, a preuzimanje nekih novih može da ugroziti bezbjednost vašeg uređaja. Jedna od takvih aplikacija je Fildo Music.

Nepouzdani pretraživači

Korisnici putem pretraživača dijele brojne lične informacije, a neki od nepouzdanih mogu da ugroze vašu bezbjednost na internetu. Primjeri za takve pretraživače su UC Browser i Dolphin Browser.

Besplatni VPN

Besplatni VPN uvjerava korisnike da im je njihova bezbjednost na prvom mjestu, ali to najčešće nije tako i mnogi od njih prodaju podatke svojih korisnika kako bi zaradili. Izbjegavajte besplatne aplikacije VPN-a kao što su SuperVPN i Pacific VPN.

Snimači

Kao i kod muzičkih plejera, većina pametnih telefona već ima instalirane visokokvalitetne diktafone i snimače zvuka pa nema potrebe da instalirate neke nesigurne kao što su QRecorder, aplikacija za koju je utvrđeno da koristi trojanac AlienBot.

Aplikacije za čišćenje uređaja

Iako postoje legitimne aplikacije za čišćenje telefona, postoje i mnoge koje mogu učiniti više štete nego koristi. Neke od njih su Super Clean, Cleanit i Virus Cleane.

Povećavanje RAM memorije

Ne postoji način da se poveća RAM telefona. Svaka aplikacija koja tvrdi drugačije je definitivno zlonamjeran softver. To uključuje aplikacije poput Memory Safe i Warehouse Storage.

Nepoznati antivirus programi

Antivirusi su bili korisni, a onda je Google Play prodavnica preplavljena tim aplikacijama. A svaka od njih tvrdi da štiti vaš telefon odvirusa i zlonamjernog softvera. Zato se držite legalnih, poznatih marki antivirusnih programa od početka, piše Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA