Agrarni fond zapostavlja male poljoprivredne proizvođače

Nakon dogovora gradonačelnika LJubiše Petrovića, direktora Agrarnog fonda Zlatana Lazarevića i predstavnika Odjeljenja za poljoprivredu, u vezi sa Pravilnikom o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu, direktor Agrarnog fonda dostavio je gradonačelniku i nadležnom odjeljenju prijedlog Pravilnika koji je u suprotnosti sa ranije usaglašenim stavom, saopšteno je iz kabineta Gradonačelnika.

Agrarni fond zapostavlja male poljoprivredne proizvođače

"Na ovaj način direktor Lazarević odstupa od budžeta Grada i ranije donesene Odluke o programu korišćenja sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini, čime postaje upitna saglasnost na dostavljeni dokument. Spornim izmjenama prijedloga Pravilnika Lazarević favorizuje velike poljoprivredne proizvođače, istovremeno zapostavljajući male proizvođače, uskraćujući im visinu podsticaja. Sve to u suprotnosti je sa konceptom agrarne politike Gradske uprave da se više finansijski pomognu mali poljoprivredni proizvođači, jer veliki ostvaruju značajne podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Podizanjem limita kod pojedinih podsticaja, kako Agrarni fond predlaže u Pravilniku, samo se odabranima ubacuje novac u džep, što je nepravedno i nedopustivo. Zato je neophodno izvršiti ponovna usklađivanja određenih stavki, da bi se sredstva pravedno dodijelila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Agrarni fond usvojio je prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu da podsticaj za pšenicu umjesto dva feninga po kilogramu iznosi tri, kao i povećanje sredstava za stočarstvo – tov junadi (sa 150 KM na 200 KM po grlu) i podsticaj za steone junice (sa 100 KM na 150 KM po grlu). Međutim, Agrarni fond nije uvažio prijedlog OPZ „Agrofarmer“ da se u podsticaje uvrsti proizvodnja krompira, kao i prijedlog predstavnika uzgajivača svinja i predsjednika UO Agrarnog fonda Slobodana Petrića za sufinansiranje kalcifikacije zemljišta.

Gradska uprava u prethodnom periodu primila je veliki broj primjedbi poljoporivrednika, kada je riječ o kalcifikaciji poljoprivrednog zemljišta. Da bi se zaobišle moguće mahinacije u vezi s tim, potrebno je da korisnici minimalno učestvuju u sufinansiranju navedene mjere, s ciljem sprečavanja zloupotreba, naročito ako se uzme u obzir da je izborna godina", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA