Koliko je bitan kolagen za lepotu i svežinu kože

Kao najveći organ našeg tela, koža ima mnogobrojne funkcije, a jedna od osnovnih jeste zaštitna. Kako bismo je održali zdravom i svežom, svakodnevno koristimo različite preparate za negu kože i na odgovarajući način je štitimo od spoljnih uticaja. Pored toga, ona ima i estetku ulogu, budući da je koža odraz unutrašenjeg stanja čoveka i da se različite promene mogu manifestovati na koži i remetiti naš svakodnevni život. Kada govorimo o anti-aging tretmanima i pravilnoj nezi kože, neizostavno je spomenuti kolagen - značajan protein koji se nalazi u čovekovom telu.

Koliko je bitan kolagen za lepotu i svežinu kože

U narednim pasusima saznaćete zbog čega je ovaj sastavni deo dermisa toliko bitan i koja je njegova funkcija u procesu starenja.

Šta je kolagen i zašto je važan?

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu, nalazi se u mišićima, kostima, tetivama, a čini 75-80% dermisa. Predstavlja neku vrstu vezivnog tkiva, a razlikuju se čak 28 tipova kolagena, od kojih najvažniju ulogu za kožu ima kolagen tipa 1. Osnovna funkcija mu je pružanje čvrstine i elastičnosti, što smanjuje tipične znake starenja i kožu čini svežijom i zdravijom. Takođe, neizostavan je segment za zdrave zglobove i tetive. Telo prirodno proizvodi ovaj protein, ali tokom godina dolazi do promena i postepenog smanjenja proizvodnje kolagena.

Kako gubimo kolagen?

Smatra se da nakon što zakoračimo u drugu polovinu dvadesetih godina, koža počinje da gubi oko 1% kolagena godišnje. Sinteza fibroblasta (ćelije koje stvaraju kolagen) se smanjuje nakon čega se pojavljuju prvi znaci tipični za starenje - gubitak elastičnosti i čvrstoće kože. Tako dolazimo do računice da kada čovek napuni 80 godina, proizvodi se 75% manje kolagena nego u dvadesetim godinama života. Budući da je kolagen za lice neizmerno značajan, različiti preparati i provereni tretmani mogu dovesti do pozitivnih promena i stimulisati proizvodnju ovog proteina i osvežiti kožu lica. Svesni smo da proces starenja ne možemo zaustaviti, ali možemo učiniti sve što je u našoj moći da njegove efekte usporimo i učinimo manje vidljivim.

Kako stil života utiče na proizvodnju kolagena?

Naše navike i stil života u velikoj meri ostavljaju traga na koži i utiču na brzinu njenog starenja. Važno je istaći da je gubitak 1% kolagena godišnje minimalna stopa, a da se usled prekomernog izlaganja suncu, loših navika poput pušenja, ova brojka može povećati. UV zračenje oštećuje kolagenska vlakna, a s godinama ovaj protein postaje tanji. Neophodno je nanositi odgovarajuću zaštitnu kremu tokom cele godine, a ne samo u letnjim danima, pogotovo što je u zimskom periodu naša koža suvlja i osetljivija, zbog čestog vetra i niskih temperatura. Ne zaboravite da svakodnevna fizička aktivnost ima mnogobrojne benefite, pa se tako i pozitivno odražava na izgled naše kože. Vežbanjem se povećava protok krvi, što ćelijama omogućava da brže proizvode kiseonik, a vaš organizam automatski izbacuje veću količinu toksina.

Značaj zdrave ishrane

Balansirana ishrana i pravila unos namirnica podjednako su važni za kolagen kao i svakodnevna fizička aktivnost. Postoje određene namirnice čijim konzumiranjem možete stimulisati ćelije da proizvode više kolagena i njih treba uvrstiti na listu zdravih i obaveznim namernica. Vitamin C ubrzava proces stvaranja kolagena, stoga svakodnevno kozumirajte neke od namirnica poput kivija, narandži, crvene paprike i prokelja. Domaće supe koje sadrže meso sa kostima sadrže u sebi kolagen, što vaše telo može odmah iskoristiti. Riba i belance su namirnice koje će takođe povećati proizvodnju kolagena u vašem organizmu. Sportisti se često odlučuju za unos suplemenata, kako bi očuvali mišiće i tetive, koji se troše usled svakodnevnog profesionalnog treniranja.

Gubitak kolagena je proces koji ide ruku pod ruku sa starenjem i činjenica je da ga ne možemo zaustaviti. Međutim, savremena medicina iznedrila je mnoštvo uspešnih tretmana koji su danas dostupni svima, a čijim korišćenjem možemo usporiti znake starenja i učiniti ih manje vidljivim. Uz adekvatan stil života i "gajenje" zdravih navika, očuvaćemo ovaj dragoceni protein i našu kožu održati svežom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA