Ako želite ravan stomak, izbegavajte pet najgorih navika za doručak

Ako želite ravan stomak, izbegavajte pet najgorih navika za doručak
FOTO: Depositphotos

Postoje navike za doručak koje mogu da dovedu do gojenja i osećaja nadutosti, izbegnite ih.

Šta god mislili o doručku, stručnjaci svako malo iznova utvrde da je to ipak najvažniji obrok u danu. Zašto? Pa, osim što vam pomaže u buđenju, važan je za koncentraciju i energiju, a čini se da vam može pomoći i kod mršavljenja odnosno kod gubljenja masnoća s stomaka, i da se ne osećate naduto.

Mnoge prednosti doručka odnose se upravo na smanjenje masnoće na stomaku. Doručak je dobar za metabolizam i samim time se smanjuje rizik od gojaznosti. Štaviše, jedno nacionalno istraživanje o zdravlju i ishrani pokazalo je da oni koji jedu doručak imaju indeks telesne mase ispod 25, objašnjava dr Lori Rajt, nutricionistkinja i dijetetičarka.

“Nadutost može biti uzrokovana brojnim faktorima, uključujući ishranu, hormone i određena zdravstvena stanja poput alergija na hranu ili intolerancije”, kaže Amber Pankonin, dijetetičarka i osnivačica bloga o hrani Stirlist.

“Kako biste smanjili nadutost, važno je da imate doručak bogat proteinima s malo vlakana kako biste izbegli zatvor. Konzumacija hrane koja sadrži puno šećera može vas ostaviti nezadovoljnima i gladnima.”

Dakle, vaše prehrambene navike ujutro definitivno mogu uticati na izgled vašeg stomaka, a ovih pet svakako želite da izbegnete.

1. Preskakanje doručka

Oni koji preskaču doručak obično se prejedu za neki od kasnijih obroka ili stalno grickaju nešto jer su gladni. Ako nemate vremena za doručak, pojedite barem tvrdo kuvano jaje i malo svežeg voća – bolje nego da ne pojedete baš ništa.

2. Prebrzo pojeden doručak

Prebrzo jedenje može uzrokovati nadutost. Probava počinje u ustima i vrlo je važno da pravilno sažvaćete hranu pre nego što je progutate.

3. Izbegavanje proteina

Za doručak je najlakše natrpati se ugljenim hidratima – kroasanima, pecivima i pahuljicama. Ali doručak bez proteina može da uzrokuje ranu glad i niske nivoe šećera u krvi. Proteini su ključni za sitost i održavanje nivoa šećera u krvi stabilnim, kaže dr Rajt. Pokušajte da pijedete integralni tost premazan avokadom, grčki jogurt sa svežim voćem ili omlet s povrćem.

4. Gotovi doručci

Prema riečima stručnjaka, takav izbor nije uvek dobra stvar. Većina sadrži puno šećera, a već znamo da prazne kalorije ne donose mnogo energije, samo umor i novu glad. Birajte kvalitetne namirnice bogate vitaminima i vlaknima koje će vas zasititi na nekoliko sati i zbog kojih se nećete osećati naduto, piše Ordinacija.hr

5. Kafa late nije dobar izbor za doručak

Ako za doručak pijete samo kavu sa šećerom, to vam sigurno neće biti dovoljno. Vrlo je važno da te jutarnje kalorije iz napitaka i raznih grickalica držite pod kontrolom jer bi vam u suprotnom mogle izmaći kontroli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA