Umjesto pomoći, dobijali kredite: Kreditne službenice osuđene na ukupno šest godina zatvora zbog prevare 72 osobe

  • BiH
  • 30. Sep 2022.

Osnovni sud u Mrkonjić Gradu osudio je Draganu Balać (42) iz Šipova i Radosavu Savić (42) iz Banjaluke na ukupno šest godina i dva mjeseca zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Umjesto pomoći, dobijali kredite: Kreditne službenice osuđene na ukupno šest godina zatvora zbog prevare 72 osobe
FOTO: SHUTTERSTOCK

Balać je osuđena na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a Savić na tri godine godine i dva mjeseca zatvora, dok je ona istovremeno oslobođena od optužbe da je izvršila produženo krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje službene isprave. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Optužnica protiv njih je potvrđena u februaru 2019. godine.

Balać, kao kreditna službenica u jednoj mikrokreditnoj organizaciji u Šipovu, a Savić kao direktorka filijale u Banjaluci, bile su optužene da su od novembra 2012. do maja 2013. godine, sa građanima slabijeg imovnog stanja sa teritorije Šipova i Mrkonjić Grada zaključile ugovore o kreditu, lažno im prikazujući da se radi o humanitarnoj pomoći.

Prema presudi koju je donio Osnovni sud u Mrkonjić Gradu, prevarene su ukupno 72 osobe, od čega je jedno preduzeće iz Sarajeva i svi su upućeni da imovinskopravni zahtjev ostvare u parničnom postupku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema navodima iz optužnice oni su vjerujući da dobijaju pomoć za socijalno ugrožene, zapravo zaključili ugovore o kreditu na ukupan iznos od 840.000 KM. Savić i Balać se terete da su na ovaj način za sebe pribavile protivpravnu imovinsku korist od 655.604 KM.

“Balać je lažno prikazala da MKF „....“ Sarajevo daje socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i nezaposlenima humanitarnu pomoć u iznosu od 350 do 700 KM uz predočavanje samo lične karte i potvrde CIPS-a o prebivalištu i da se radi o nepovratnim humanitarnim sredstvima”, stajalo je u optužnici.

Kada su lakovjerni građani pristali na pomoć i dostavili joj tražene dokumente, Balać je, kako se navodilo u optužnici, napravila i svojeručno popunila lažne zahtjeve za kredit na pojedinačne iznose od 1.000 KM, 9.000 KM i 10.000 KM, lažne mjenične izjave i mjenice.

“Po osnovu lažnih zahtjeva su u organizacionoj jedinici Banjaluka sačinjeni su lažni ugovori o kreditu u ukupnom iznosu od 840.000 KM. Ugovore za koje je znala da su lažni, umjesto regionalnog direktora potpisala je Radosava Savić i tako ih svojim potpisom ovjerila kao istinite”, navodilo se u optužnici.

Takvi ugovori dostavljeni su sjedištu mikrokreditne organizacije u Sarajevo.

“Po osnovu lažnih ugovora, stečajni upravnik je oštećenima poslao pismene opomene zbog neplaćanja rata kredita, zahtjevajući isplatu kredita u cjelosti u roku od osam dana pod prijetnjom sudske prinudne naplate. Oštećeni su zaključno sa 19. julom 2018. godine evidentirani kod Centralne banke BiH u Centralnom registru kredita poslovnih subjekata i fizičkih lica u BiH, kao dužnici E kategorije”, stoji u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

160 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI