"Duvan" Bijeljina: Ponuđene veće otkupne cijene u ovoj godini

Preduzeće "Duvan" iz Bijeljine organizovalo je tradicionalni godišnji susret sa proizvođačima duvana iz Semberije i Posavine na kom su im ponuđene veće otkupne cijene za duvan u ovoj godini.

"Duvan" Bijeljina: Ponuđene veće otkupne cijene u ovoj godini

Predstavnik "Duvana" Svetozar Mihajlović kaže da su proizvođači upoznati o prijedlozima podsticaja koje je pripremilo resorno ministarstvo, te sa prijedlogom cijena za otkup duvana u ovoj godini koje je pripremilo ovo preduzeće.

"Nadamo se da ćemo i u ovoj godini imati proizvodnju duvana na nivou prošle godine. Imamo i nove proizvođače s područja Posavine. Očekujemo da će podsticaji za duvanare biti duplo veći nego što je to bilo u prošloj godini. Prema nekim procjenama, postoji mogućnost da kilogram duvana bude subvencionisan sa jednom KM po kilogramu otkupljenog duvana, jer je u republičkom budžetu predviđeno oko 300.000 KM za duvan", rekao je Mihajlović.
On očekuje da i Agrarni fond grada Bijeljina poveća podsticaj za duvan.

"Mi ćemo pratiti duvanare i obezbijedićemo bonus za ostvareni prinos od 1.500 kilograma po hektaru, zavisno od klase duvana koju dobijemo. Ponudili smo za prvu klasu otkupnu cijenu od sedam KM, za drugu šest KM, za treću pet KM po kilogramu. Za četvrtu klasu ponudili smo 3,8 KM, dok smo za petu klasu ponudili 2,8 KM po kilogramu. To su cijene za oko 43 odsto veće u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo da ćemo imati više od devedeset kooperanata sa 200 hektara zasijanih duvanom", izjavio je Mihajlović. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



Proizvođač Radenko Jeftić iz Srednje Čađavice, koji se 33 godine bavi proizvodnjom duvanom, kaže da je nekada proizvodio na 14 hektara, a sada tek na oko šest hektara jer su uslovi za proizvodnju duvana sve teži.

"Repromaterijal je sve skuplji. Ove godine `Duvan` nam nudi nešto povoljniju otkupnu cijenu za duvan prve klase od 6,50 KM po kilogramu, plus bonus od 50 feninga, što bi iznosilo sedam KM po kilogramu. Uz sve to bili bismo na nekoj pozitivnoj nuli. Ukoliko bude bolji prinos i bolja godina za duvanare, možda će se nešto i zaraditi. To je moja procjena za ovu godinu. Nadamo se da će vještačka đubriva i energenti biti nešto jeftiniji nego u prošloj godini", rekao je on.

Jeftić je pojasnio fs duvan suši uz pomoć uglja, tako da je to trenutno isplativije u odnosu na plin.

"Nekada smo bolje prolazili s ovom proizvodnjom. Optimista sam, pa, vidjećemo", kaže Radenko Jeftić.

Aleksandar Bosić iz Gornje Slatine kod Šamca, koji se desetak godina sa porodicom bavi proizvodnjom duvana, kaže da su ovu biljku zasadili na dva hektara.

"Cijene repromaterijala su znatno veće nego ranijih godina. Sada su nam ponuđene nešto povoljnije cijene, od 6,50 KM za prvu klasu, za drugu klasu 5,60 KM i 4,70 KM za treću klasu, plus bonus od 50, 40 i 30 feninga po kilogramu. Ništa ne mogu govoriti unaprijed. Gas je značajno poskupio, kao i radna snaga. Mi se nadamo regresu na plin, kao što je obezbijeđen regres na gorivo. Koliko god nam daju, puno bi nam značilo", kaže Bosić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA