Đumbir i limun – kombinacija koja ne prija svima

Kombinacija limuna i đumbira ima brojnih prednosti. Njeno svakodnevno uzimanje dobro je za zdravlje, ali je potreban i oprez.

Đumbir i limun – kombinacija koja ne prija svima
FOTO: Depositphotos

Napitak je dobrog ukusa, odličan je za jačanje imunog sistema, ublažava stres. Pije se i tokom zimskog i letnjeg perioda, jer telu daje energiju. Našoj koži daje poseban sjaj. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Đumbir i limun pomažu kada hoćemo da smršamo, jer ublažavaju osećaj gladi, naročito ako se ova kombinacija pije kao čaj. Aktivira metabolizam, a masti brže sagorevaju.

Limun je odličan izvor vitamina C, koji čuva snagu tela i kvalitet zuba. Đumbir je bogat antioksidansima. Bioflavonoidi koje sadrži limun pomažu u sprečavanju rasta i širenja ćelija raka.

Antioksidansi koji se nalaze u limunu pomažu u smanjenju upale i simptoma artritisa. Đumbir takođe povećava cirkulaciju krvi u telu što je od vitalnog značaja za optimalno zdravlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Čaj od đumbira olakšava bol i nelagodnost kod „nervoznog stomaka“. Takođe se uz ovu kombinaciju smanjuju mučnina i kiselina u želucu, hrana se bolje apsorbuje i nadimanje stomaka je neznatno.

Nova istraživanja pokazala su da visok nivo cinka koji se nalazi u đumbiru igra glavnu ulogu u proizvodnji i lučenju insulina. To je insulin koji kontroliše nivo šećera u krvi i drži dijabetes pod kontrolom. Drugi štetni efekti dijabetesa su krvni pritisak, problemi sa srcem.

Pravo piće ako želimo da smršamo

Visok nivo šećera u krvi izaziva potrebu za ugljenim hidratima i masnom hranom. Đumbir pomaže u normalizaciji nivoa šećera koji moguda utiču na gubitak telesne težine zbog apsorpcije masti koja se nakuplja u telu.

Blagotvorni sok od limuna

Sok od limuna dobar je za stimulaciju jetre, pospešuje diuretičko svojstvo i ubrzava izbacivanje mokraćne kiseline. Ako sok od limuna koristite svaki dan, lakše je otapanje žučnog kamenca, kao i kamenca i kalcijuma u bubrezima. Limun pomaže i u borbi protiv lošeg holesterola.

Obično se ova kombinacija u vidu soka ili čaja uzima ujutru na prazan stomak. Neki nutricionisti savetuju da se kombinacija ponovi i tokom dana. Dozvoljena količina đumbira je od 10 do 30 grama na dan.

Moguće kontraindikacije

Ljudi koji imaju čir na želucu ili gastritis ne bi trebalo da uzimaju đumbir, nisu preporučljive velike doze đumbira. Važno je istaći da se limun uvek dodaje na kraju, kao poslednji sastojak bilo koje kombinacije. Ne sme da se kuva, jer tada se gubi vitamin C. Miris limuna smanjuje stres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

160 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI