RAK povukao odluku o zabrani online klađenja u BiH

  • BiH
  • 21. Feb 2013.

Nakon što je Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) donijela odluku da internet provajderi u našoj zemlji svojim korisnicima onemoguće pristup web-stranicama za online klađenje, podigla se bura u javnosti i dovela se u pitanje cenzura interneta u našoj zemji. Stoga je RAK ovu odluku stavio van snage.

RAK povukao odluku o zabrani online klađenja u BiH

Iz RAK - a ističu da je ova naredba izazvala buru reakcija te da im nije to bio cilj, već primjena odgovarajućih tehničkih mjera radi onemogućavanja pristupa internet adresama sa kojih se nezakonito pružaju usluge online kockanja u BiH.

- Stavljanjem odluke o zabrani van snage želimo spriječiti potencijalne neželjene efekte koje je naredba mogla uzrokovati. Prije svega, mislimo na slobodan pristup internet sadržajima koji nisu sporni sa aspekta Zakona o igrama na sreću Federacije BiH, a nalaze se na stranicama koje, između ostalog, pružaju i druge usluge putem interneta, kao što su reklame, istraživanja, igre bez kockanja... - pojasnili su iz agencije.

Naglašavju i to da je prethodna naredba mogla dovesti do negativnih posljedica davaocima pristupa internetu sa sjedištem u RS gdje su igre na sreću putem interneta regulisane na drugi način.

Dakle, u cilju sprječavanja eventualnih štetnih posljedica donosimo ovu odluku, istovremeno podsjećajući davaoce pristupa interneta da ih posjedovanje dozvole ne oslobađa obaveze poštivanja relevantnih zakonskih propisa u BiH. To se odnosi na uklanjanje sadržaja koje nadležni organi odgovarajućim odlukama oglase nezakonitim - dodali su iz RAK - a.

Podjsećamo, Ministarstvo finansija FBiH i Porezna uprava FBiH tražili su od RAK-a da donese odluku o zabrani da bi zaštitili državu, jer građani koji se klade na ovaj način ne plaćaju porez državi.Također, ova odluka proslijeđena je i internet provajderima koji su najviše negodovali zbog prethodnih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA