Sedma Smotra arheološkog filma

Muzej Semberije
Muzej Semberije

  • Karađorđeva 2
    Tel: 055/201-293
Bijeljina, Sedma Smotra arheološkog filma Muzej Semberije
Muzej Semberije u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu sedmi put organizuje Smotru arheološkog filma.

Publika će imati priliku da pogleda filmove iz Njemačke (3), Srbije (2) Crne Gore (1) i Italije (4).

Filmovi će se emitovati srijedom od 18 časova u prostorijama Muzeja Semberije.

Ulaz slobodan!

RASPORED PROJEKCIJA:

Srijeda, 8. februar

18,00h

Žene Vikinga – Sigrunin bijeg na Island
Die frauen der Wikinger – Sigruns flucht nach Island

Režija: Kaj Kristijansen, Njemačka 2014, 52'

Arheolozi vijekovima istražuju život Vikinga: njihove običaje, vjerovanja i svakodnevni život. Ovaj film se bavi ulogom, te pitanjima društvenog i socijalnog položaja žene u Vikinškoj zajednici.

19,00h

Drvodelje i stolari u bronzanom dobu
Carpentieri e falegnami nell’età del Bronzo

Režija: Mario Pjavoli, Italija 2015, 23'

Film na zanimljiv način prikazuje rekonstrukcije nekih elemenata stambenih objekata ljudi koji su živjeli u bronzanom dobu. Kakve su bile tehnike gradnje i kako se drvo obrađivalo da bi moglo da bude u svakodnevnoj upotrebi.

Srijeda, 15. februar

18,00h

Verona, otvoreni grad. U traganju za Veronom rimskog doba
Verona città aperta. Alla scoperta della Verona romana
Režija: Marselo Peres, Nikola Taljabue, Italija 2015, 41′

Dokumentarni film posvećen predstavljanju Verone iz vremena antičkog Rima. Korišćenjem tehnoloških mogućnosti, snimcima iz vazduha, sa zemlje i pod zemljom, kao i animacijama, nastojalo se predstaviti rimski urbani sistem, akcentujući univerzalna mjesta rimskog spomeničkog nasleđa kao što su: arena, pozorište, slavoluk, most i kapije, upotpunjenih cjelovitijim shvatanjem rimskog grada i novim pogledom na podzemnu Veronu.

18,50h

Zora Etruraca. Aspekti i svjedočanstva vilanovske kulture
L’alba degli Etruschi. Aspetti e testimonianze della cultura villanoviana
Režija: Korado Re, Italija 2014. 25′

Etrurci su na Apeninskom poluostrvu stvorili prvu veliku civilizaciju. Rimljani su upravo od Etruraca preuzeli alfabet, brojeve, kao i mnoge elemente u arhitekturi, umjetnosti, religiji i odjevanju. Nastojanjima, da se na osnovu arheoloških artefakata rekonstruišu aspekti svakodnevnog života u današnjoj oblasti Emilija - Romanja u periodu između IX- VII vijeka p.n.e. dolazi se do važnih saznanja.

19,15h

Purpurni Sirmijum
Režija: Milorad Đuknić, Srbija 2015, 27΄

Sirmijum, današnja Sremska Mitrovica, bio je jedna od četiri prestonice Rimskog carstva, središte provincije Donja Panonija i povremena carska rezidencija. Arheološka istraživanja otkrila su veliki dio starog naselja. Grad je bio prostran, okružen bedemima i rovovima unutar kojih se nalazila carska palata. Istraživanja koja se sprovode od sredine 20. vijeka otkrila su dijelove hipodroma, više luksuznih kuća i vila ukrašenih freskama i mozaicima. Vidljivi su ostaci javnih kupatila, nekropole, horeuma, trgovačkih i zanatskih centara. Danas se antički ostaci nalaze ispod savremenog grada i samo su djelimično prezentovani.

Sijeda, 22. februar

18,00h

Otkriveni grob kraljice Edite
Aufgedeckt: Das grab von königin Editha

Režija: Gerhard Lampe, Njemačka 2015, 45

U Magdeburgu je 1209. godine podignuta katedrala biskupije. To je bila grobna crkva Otona Velikog i njegove prve žene Edite, kćerke anglosaksonskog kralja, koja je umrla 946. godine. Šesnaestougaona kapela sa predstavom vladarskog para na prestolu potiče iz 13. Vijeka. Sudeći po natpisu, 1510. godine, kraljičini posmrtni ostaci prenijeti su u crkvu. Grobno mjesto nije bilo poznato, već samo kenotaf. Ipak u okviru poslednjih istraživanja, arheolozi iz Halea su otkrili da kenotaf ipak nije prazan. Film prati trenutke senzacionalnog nalaza i napornu potragu za istinom o identitetu kraljice koja je umrla 946. godine.

19,00h

Ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke
Režija: Aleksandar Teodorović, Srbija 2014, 13΄.

Pri izgradnji nove trase autoputa, na potezu od Niša prema granici sa Bugarskom, u selu Špaj, nadomak Bele Palanke, arheolozi su 2012. godine otkrili izuzetan nalaz ranohrišćanske bazilike. Riječ je o jednobrodnom hramu iz VI vijeka. Istraživanja su tokom 2013. i 2014. godine vršili arheolozi Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

19,15h

Klesarski eho
Režija: Goran Pajović, Crna Gora 2015, 12’

Film Klesarski eho je nastao uz izložbu fotografija kamene plastike iz budvanske bazilike (VI – IX vijek), predstavljajući današnje stanje bazilike u Budvi, 3D rekonstrukciju jedne faze u toku arheološkog iskopavanja i izbor kamene plastike.

Srijeda, 1. mart

18,00h

Tajanstveni Turfan. Od Puta svile do Humboltforuma
Geheimnisvolles Turfan. Von der Seidenstrasse zum Humboldtforum

Režija: Karola Vedel, Njemačka 2014, 45΄

Dvojica arheologa pokušavaju da ožive Put svile. Istraživanja ih vode u Kinu, u grad Turfan. Na ovom mestu nekada je postojalo kraljevstvo Ujgura, koji i dalje čine većinsko stanovništvo u ovoj oblasti. Film prati ulazak istraživača u fascinantne pećine koje su stoljećima, od 3. do 13. vijeka bile oslikavane veličanstvenim budističkom slikama. Takođe, film se bavi i istraživanjima koja su rađena u prošlosti, uključujući i cjeline zidnog slikarstva koje su bile izmještene u istorijsko srce Berlina – Humboltforum.

18,55h

Silikatno staklo, zvjezdano staklo iz libijske pustinje
Viaggio al Silica Glass, il Vetro delle Stelle

Režija: Alfredo i Anđelo Kastiljoni Italija 2015, 35'

Arheološka i geološka priča o silikatnom staklu iz libijske pustinje, izuzetno dragocjenom mineralu, nastalom pre više desetina miliona godina eksplozijom komete pri prolasku kroz zemljinu atmosferu.

Najave događaja