Akcija omladine bijeljinskog DNS-a: Borba protiv Koka-Kole!

Odbor mladih bijeljinskog DNS-a aktivno se uključio u obilježavanje 21. jula - Svjetskog dana borbe protiv Koka-Kole! Mladi DNS-a putem plakata, na Fejsbuku i drugim internet sajtovima, apeluju na svoje sugrađane da ne piju Koka-Kolu navodeći brojne primjere štetnog uticaja ovog napitka.

Akcija omladine bijeljinskog DNS-a: Borba protiv Koka-Kole!

Žiko Savić, predsjednik Odbora mladih DNS-a kaže da je cilj ove akcije upravo da utiču na svijest sugrađana o štetnosti Koka-Kole po ljudsko zdravlje.

"Posebno želimo da skrenemo pažnju mladima koji najčešće konzumiraju Koka-kolu ali i roditeljima koji bi trebalo konstantno da savjetuju svoju djecu da izbjegavaju taj napitak. Živimo u brzom vremenu i većina nas se hrani nezdravo što može da izazove katastrofalne posljedice po stanje nacije u budućnosti. Zbog toga je veoma važno da svako od nas ponaosob, barem pokuša da mijenja loše navike u svojoj ishrani. Mi, iz Odbora mladih bijeljinskog DNS-a, kao odgovorni mladi ljudi koji žele dobro svom narodu, osjećamo obavezu da široj društvenoj zajednici ukažemo na ovaj problem zbog čega smo i organizovali ovu akciju", kaže Žiko Savić.

Mladi DNS-a ponudili su javnosti nekoliko zaprepašćujućih činjenica o negativnom djelovanju Koka-Kole, među kojima se izdvajaju sljedeće:

- Naziv brenda potekao je od dvije najzastupljenije biljke u receptu, južnoameričke Koke i afričke Kole.
- Kokain je početkom 20. vijeka izbačen iz recepta, a istovremeno je povećana količina kofeina.
- Kofein djeluje psihostimulatorno i može da izazove zavisnost, glavobolje, depresiju, probleme s srcem...
- Jedna limenka Koka-Kole sadrži osam kašičica šećera. U organizmu šećer se brzo obradi što dovodi do pada energije i želje za novom količinom šećera.
- Jedan litar Koka-Kole sadrži 100 grama čistog bijelog šećera.
- Karamelizovana boja, koja se dobija uz pomoć amonijaka i sumpora radi postizanja intenziteta Koka-Kole, izaziva probleme sa želucem i jetrom, te hiperaktivnost.
- Fosforna kiselina koja služi za postizanje specifičnog ukusa Koka-Kole i kamuflažu slatkoće utiče na gubitak kalcijuma u organizmu i degradaciju zuba.
- Fenilalanin u Koka-Koli podražava hormon zadovoljstva i tako utiče na lučenje serotonina u organizmu što izaziva zavisnost.
- Fosforna kiselina E338 kao sastojak Koka-Kole, veže magnezijum i kalcijum i na taj način utiče na smanjenje gustoće kostiju u ljudskom tijelu i stvara soli koje se ne apsorbuju.
- Natrijum benzonat E211 je vrsta konzervansa i utiče na stvaranje benzena koji ima kancerogena dejstva.
- Konzumiranjem Koka-Kole i drugih gaziranih pića smanjuje se sposobnost organizma da metaboliše šećer, što vodi visokom krvnom pritisku i povećanom niovu šećera u krvi.
- Dugogodišnje uzimanje Koka-Kole i drugih gaziranih sokova može da dovede do ciroze jetre, a na meti štetnog uticaja su i bubrezi jer fosforna kiselina mijenja sastav urina i dovodi do stvaranja bubrežnog kamenca.
- Dokazano je da se konzumiranjem tri decilitra gaziranog pića dnevno, tjelesna težina povećava za jedan kilogram.
- Pošto su gazirani sokovi jak energetski izvor, smanjuje se unos energije kroz neke druge, hranjivije i zdravije materije.
- Time što se djeci dopušta da piju gazirane sokove utire se put ka lošim prehrambenim navikama.
- Kada Mentos bombonu stavite u Koka-Kolu, Ugljen-dioksid (CO2) naglo pjenušavo izlazi zbog hemijske reakcije
.- Džigerica potpoljena u Koka-Kolu u roku od dva dana će se raspasti.

Zaključak je jednostavan. Ljudi, ako sebi želite dobro - nemoijte da pijete Koka-Kolu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    6°C
  • 11:00

    9°C
  • 14:00

    14°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

145 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI