Učenici od prodaje PET ambalaže plaćaju izlet

Učenici petog razreda bijeljinske Osnovne škole ”Vuk Karadžić” više od godinu dana prikupljaju PET ambalažu. Prikupljeni novac od prodaje 645 kilograma plastičnih flaša i limenki iskoristiće za zajednički izlet u Beograd sa učiteljicom, koja je i bila inicijator ove akcije.

Učenici od prodaje PET ambalaže plaćaju izlet

Posjetiće botaničku baštu, Opservatorijum i proširiti znanje o planetama o kojima uče u ovoj školskoj godini. Podržavaju ih i roditelji, ali i komšije i sugrađani koji plastični otpad ne bacaju u smeće, nego ga čuvaju za mališane koji nisu odmarali ni preko ljeta.

Dvadeset i dva desetogodišnjaka svakodnevno su u akciji. Savjesno prikupljaju i „skladište" plastične flaše za reciklažu. Čuvaju životnu sredinu, jer je prirodi za razgradnju jedne plastične flaše potrebno više od 450 godina, a istovremeno povećavaju zajednički fond.

A ideja se rodila prošle godine nakon pročitane školske lektire "Vlak u snijegu". Odluči su da osnuju svoju zadrugu, a daskupljaju stari papir i plastične flaše bila je ideja učiteljice. Čuvari prirode su još od prvog razreda, od kada uče o značaju zaštite životne sredine.

Počeli su sa priredbama, izložbama, potom peticijom za zabranu upotrebe i stavljanja u promet plastičnih kesa, na kojoj su prikupili više od 1.500 potpisa. Dok su se njihovi vršnjaci tokom raspusta odmarali, oni su vrijedno prikupljali PET ambalažu. Učenici su željni znanja, pa uz malu podršku sve ide glatko, kaže učiteljica.

"Ovo je jedna poučna priča koju mogu i ostali da slijede. Djeca u suštini vole da rade i treba da nauče da rade, ali i da osjete kako je lijepo da potrošiš ono što sam zaradiš", naglasila je učiteljica Slađana Pantelić.

Male ekologe podržavaju i roditelji, ali i komšije i sugrađani, koji plastični otpad ne bacaju u smeće, nego ga čuvaju za ove vrijedneosnovce. Postignuti rezultati mališane podstiču da nastave dalje.

Uz igru i druženje, kažu, ništa nije teško. Akciju će nastaviti i iduće godine kada se oproste sa učiteljicom. Nadaju se da će im i nastavnici dati neku ideju za akciju koja će doprinijeti očuvanju prirode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA