Moralić ponovo preuzima Šećeranu u Bijeljini

Hrvatski preduzetnik porijeklom iz BiH, Enver Moralić, kupuje Šećeranu Bijeljina preko Poljoprivredne zadruge Jankovci, koja je u njegovom portfelju.

Moralić ponovo preuzima Šećeranu u Bijeljini

Upravnik PZ Jankovaca Vlado Bekavac lokalnoj vlasti i predstavnicima šećerane već je predstavio plan ulaganja, a oni su garantovali da će do kraja godine pripremiti dokumentaciju za provođenje preuzimanja.

Obaveza novog vlasnika će biti isplata svih dugova radnicima i dobavljačima te troškova remonta, što se procjenjuje na 25-30 miliona evra.Bekavac potvrđuje da je razgovarao o preuzimanju. Bio je to, tvrdi, "tek prvi susret, pa ostaje za vidjeti kakav će biti ishod jer situacija baš i nije jednostavna".

Bijeljinska šećerana do 1990. bila je jedina u BiH s godišnjom proizvodnjom 40.000 tona, što je pokrivalo 40% potreba lokalnog tržišta. Nakon što 15 godina nije radila prodaja je prvi put oglašena 2006. U 2007. otvoren je stečaj, imovina je procijenjena na 43,5 mil. eura, dugovi su bili 4,86 mil. evra, a 182 radnika završila su na ulici.

Moralić je investiravši 2,6 miliona evra još 2010. pokrenuo proizvodnju u toj šećerani temeljem ugovora sa preduzećem Agrokop u vlasništvu Zorana Ćopića, koji je držao 51 posto.

Uskoro je Ćopić osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja novca koji navodno potiče od trgovine drogom, a vladajuća garnitura u Banjoj Luci po odluci suda uzela je Ćopiću dionice i počela tražiti kupce. Još u decembru 2013. Moralić je slao pismo Vladi Srpske, ocijenivši nedopustivim da zbog presude Ćopiću trpi njegova investicija i podsjetio da je tužiteljstvo od Interpola dobilo potvrdu da je novac koji je uložio u šećeranu potpuno "čist.

"Upozorio ih je da će i pred institucijama EU tražiti zaštitu jer mu ne dopuštaju ulazak u šećeranu, a proizvodnju bi mogao pokrenuti u roku pola godine. I činjenica da je nekoliko investitora odustalo od kupovine uticala je, čini se, da Moralić konačno može ući u Šećeranu.Navodno je već ugovorio plasman šećera u Tursku.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić dao je prije tri dana garancije Poljoprivrednoj zadruzi "Jankovci" iz Hrvatske, strateškom partneru zainteresovanom za kupovinu "Fabrike šećera Bijeljina" iz Velike Obarske, da će do kraja godine biti obezbijeđena sva dokumentacija u vezi sa imovinom te fabrike.

Vlada Srpske je u dva navrata odobrila sredstava šećerani od 95.390 KM i 30.000 KM, koja su iskorištena za pokretanje aktivnosti za revitalizaciju fabrike do ulaska novog strateškog partnera i preuzimanja daljeg finansiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA