"Knez Miloš" u Jarak, "Njegoš" u Drinu?

Ulica Kneza Miloša u bijeljinskom naselju Janja uskoro bi mogla da bude preimenovana u Šarampov, što je narodni izraz za jarak, predloženo je u odluci koju će odbornici razmatrati na narednoj Skupštini grada.

"Knez Miloš" u Jarak, "Njegoš" u Drinu?

U ponuđenoj odluci izmijenjeni su nazivi više od 20 ulica u Janji, naselju sa najvećom bošnjačkom zajednicom u Bijeljini.

Prema ovom prijedlogu, slavni bi Njegoš u Janji "nestao" u Drini, jer se "Njegoševa" ulica spoja sa sadašnjom Ulicom "Drinska".

U Bijeljinu bi se iz socijalističke ere vratio Džemal Bijedić, koji bi se proširio na sadašnje Ulice Srpske vojske i Zmaj Jovinu, dok bi Kosovsku ulicu preuzeo doktor Hamdija Čemerlić, koji je porijeklom iz Janje.

Vojvodu Stepu zamijenio bi partizanski junak Salko Bajrić, dok bi njegov saborac Huso Skokić preuzeo sadašnju Cersku ulicu.

Junačkoga Marka Kraljevića među nazivima ulica u Bijeljini smijeniće slavni književnik Mehmedalija Mak Dizdar, ali iz Janje u ovim seobama nestaje ulica Miloša Crnjanskog koja bi dobila naziv Vlagija, što je ukorijenjen narodni naziv za ovaj dio Gornje Mahale u Janji.

Prema prijedlogu gradske komisije, svoju ulicu bi u bijeljinskom naselju Janja dobila i književnica Nasiha Kapidžić Hadžić.

Odlukom, koja će biti razmatrana na narednoj Skupštini grada, bili bi ispravljeni ili dodati i novi nazivi ulica u urbanom dijelu grada i u naselju Dvorovi.

Bijeljina bi tako dobila ulicu Jovana Dučića, koji je u ovom gradu jedno vrijeme radio kao učitelj, dok su ostali ponuđeni nazivi uglavnom geografski određeni kao Podrinjska, Posavska, Vojvođanska, Kruševačka i Brčanska, ili u čast bratskim gradovima Kumanovska i Park prijateljstva Bijeljina - Langenhangen".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 11:00

    13°C
  • 14:00

    16°C
  • 17:00

    18°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

137 cm

Promjena: -6cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI