Pojačane inspekcije ispravnosti hrane

Odjeljenje za inspekcijske poslove Grada Bijeljina nastupanjem toplijeg vremena pojačalo je kontrole ispravnosti hrane u subjektima koji posluju sa hranom. Kako navode akcenat je stavljen na objekte u blizini škola, ugostiteljske objekte koji prodaju sladolede i slično.

Pojačane inspekcije ispravnosti hrane

"Središte pojačane kontrole u ovom periodu uglavnom se bazira na dječijim zabavištima, ugostiteljskim objektima, objektima brze hrane, objektima koji proizvode i prodaju majoneze i soseve, objekti koji proizvode i prodaju sladolede, znači poslastičarnice i objekti oko školskih ustanova i autobuskih stanica.", rekla je Mira Nikić, inspektor za hranu.

Kontrole su pokazale da se subjekti pridržavaju propisanih mjera i da vode računa o ispravnosti proizvoda koje prodaju.

Na zdravstvenu ispravnost utiče više faktora, počev od same proizvodnje, prerade, distribucije, čuvanja i skladištenja.

Oni koji posluju sa hranom redovno vrše samokontrole, navode iz inspekcije. Svjesni su svoje odgovornosti i problema do koje može doći u slučaju da hrana koju prodaju je neispravna.

"Svi subjekti koji posluju sa hranom vrše i samokontrolu svojih proizvoda u ovlaštenim labaratorijama svakog mjeseca. Inspekcija za hranu kontroliše i vrši nadzor nad tim objektima. Kazne su jako velike za neispravne namjernice. Za svu štetu nastalu po zdravlje ljudi odgovorni su subjekti koji posluju sa hranom, te su svjesni svoje odgovornosti i trude se. Mogućnosti i rizici uvijek postoje, ali za sad nismo imali nekih većih problema", istakla je Nikićka.

Iz inspekcije su apelovali na potrošače da kupuju hranu na mjestima koja su za to registrovana i hranu koja je propisano deklarisana, kao i da prijave svaku sumlju na nepravilnost nadležnoj insprekciji kako bi se kaznili oni koji krše propise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 02:00

    15°C
  • 05:00

    14°C
  • 08:00

    14°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

356 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 01. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI