Izrađen idejni projekat uređenja korita rijeke Janje

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina predstavljen je idejni projekat uređenja korita rijeke Janje. Projektom je predviđeno produbljivanje i proširenje korita rijeke Janje, izrada betonskih i zemljanih nasipa, odvođenje površinskih voda iz Novog Naselja Janja i zaštita ovog dijela Janje od brskih voda, obnova ili izgradnja tri mosta, kao i ispravljanje, odnosno, skraćenje vodotoka Janje za oko jedan kilometar.

Izrađen idejni projekat uređenja korita rijeke Janje

Ovim mjerama bi se smanjilo taloženje mulja iz gornjeg toka rijeke, a bio bi povećan kapacitet za protok vode sa sadašnjih nepunih 100 kubnih metara na najmanje 300 kubika u sekundi.

Procijenjena vrijednost radova predviđenih projektom je oko dvanaest miliona konvertibilnih maraka, zbog čega je predviđeno da se realizuje u četiri faze.

Pored najave iz Аmbasade Turske u BiH o mogućnosti podrške, ovaj projekat će biti kandidovan kod Fonda solidarnosti Republike Srpske, Svjetske banke i Pretpristupnih (IPA) fondova Evropske Unije.

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović je ocijenio da je cijena projekta relativno visoka zbog njegove složenosti, ali i zato što rijeka Janja teče kroz naseljeno mjesto:

- Štete koje su stanovnici Janje i ostatka Grada Bijeljina prethodnih godina imali zbog poplava su preko sto miliona KM. U poređenju s tim, a pogotovo ako se ima u vidu da bi problem vodotoka Janje bio dugoročno riješen - ovaj projekat nije skup. Sledeći korak je da Savjet Mjesne zajednice Janja da saglasnost na idejni projekat, nakon čega slijedi izrada glavnog projekta, najavio je Zečkanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA