Grad odobrava 30 odsto sredstva za obnovu fasada

Grad Bijeljina odobrava 30 odsto sredstava za obnovu fasada na zgradama zajednicama etažnih vlasnika koje ispune predviđene procedure i prikupe 70 odsto preostalih, potrebnih sredstava, saopšteno je iz Gradske uprave.

Grad odobrava 30 odsto sredstva za obnovu fasada

Odluku o učešću lokalne uprave u obnovi određene fasade donosi Skupština grada, u skladu sa raspoloživim sredstvima, i do sada je odobreno učešće u obnovi pet fasada na osnovu zahtjeva zajednica etažnih vlasnika. U budžetu grada u tekućoj godinu za ove namjene predviđeno je 20.000 KM.

Gradsko Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine podsjeća da obnova fasada nije jedini vid podrške Gradske uprave inicijativama građana s ciljem unapređenja komunalne infrastrukture i kvaliteta života stanovnika Bijeljine.

U ovom odjeljenju navode da se budžetska sredstva odobravaju i za druge projekte, poput sufinansiranja izgradnje ili obnove saobraćajnica i izgradnje vodovodne mreže.

Iz Gradske uprave podjećaju da je Zakonom o održavanju zgrada predviđeno da sve zajednice etažnih vlasnika izvrše preregistraciju, a taj posao je, kažu, trebalo da već bude završen.

Na području Bijeljine od ukupno oko 330 zajednica etažnih vlasnika do sada je samo sedamdesetak njih izvršilo ovu zakonsku obavezu, a po novom Zakonu registrovano je još pedesetak novih zajednica.

Službenici Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine procjenjuju da je većina preregistrovanih zajednica etažnih vlasnika to uradila jer su imali neki problem ili potrebu, a da članovi zajednica etažnih vlasnika, koje dobro funkcionišu, uglavnom smatraju da nema potrebe da izvrše preregistraciju.

Preregistracija nije samo formalnost, jer Zakon predviđa i da se, umjesto statuta ili sličnog osnivačkog akta, predviđa zaključivanje ugovora između vlasnika stanova o osnivanju zajednice etažnih vlasnika kojim se regulišu prava i obaveze.

Gradska uprava redovno poziva neregistrovane zajednice etažnih vlasnika i one koje nisu izvršile preregistraciju da to obave, s obzirom da je to, prije svega, u interesu vlasnika stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA