Ukupan rod pšenice procijenjen na oko 171.000 tona

Ratari u RS će prema prvim procjenama na jednom hektaru oranica požnjeti oko četiri tone pšenice, što je na nivou višegodišnjeg prosjeka. Na području Semberije je počela žetva ozimog ječma, dok se u ostalim regijama početak žetve očekuje za deset dana.

Ukupan rod pšenice procijenjen na oko 171.000 tona

Istakli su ovo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naglasivši da je pšenica u fazi zrenja i ako vremenski uslovi dozvole, žetva hljebnog žita, koje je u RS zasijano na 43.000 hektara, počeće iduće sedmice.

- Na osnovu analize stanja očekujemo vrlo dobre prinose od oko četiri tone po hektaru, a kod pojedinih proizvođača na području Bijeljine, Šamca, Modriče i Kozarske Dubice rod će premašiti šest tona po hektaru - rekli su u Ministarstvu.

Dodaju da je ukupan rod pšenice procijenjen na oko 171.000 tona, što je jednako vrijednosti od oko 64,5 miliona KM.

- Mlinarsko-pekarska industrija bi trebalo da otkupi oko 20 odsto ukupnog roda pšenice, odnosno 30.000 tona - rekli su u Ministarstvu.

Podsjećaju da je tokom jesenje sjetve u RS, strnim žitima i krmnim biljem zasijano 82.838 hektara obradivih površina. Osim pšenice, kao vodeće ozime kulture, na drugom mjestu je krmno bilje koje zauzima 20.252 hektara oranica, potom ječam na 10.982 i tritikale na 8.481 hektaru.

- Na području Semberije je počela žetva ozimog ječma, dok se u ostalim regijama početak žetve očekuje za deset dana - istakli su u Ministarstvu.

Poljoprivrednik iz Bijeljine Boško Radić pšenicom je zasijao 50 hektara, a s obzirom na nepredvidive vremenske prilike ove godine je osigurao usjeve.

- Pšenica je u dobrom stanju, očekujem da će prinos biti najmanje oko 4,5 tone po hektaru, a ako nas vrijeme posluži kombajni će iduće sedmice krenuti u njive - rekao je Radić. Ističe da nije pomoći od strane Ministarstva poljoprivrede i Gradske uprave, sjetvene površine bi bile znatno manje.

Zamjenik direktora poljoprivredno-trgovinskog preduzeća "Jelena" iz Kozarske Dubice Ranko Ćuvrk ističe da je pšenica na parcelama ovog preduzeća i njihovih kooperanata odličnog kvaliteta.

- Primijenili smo potpune agrotehničke mjere, od đubrenja, preko zaštite od korova do zaštite lista, tako da će prinosi pšenice sigurno premašiti šest tona po hektaru - rekao je Ćuvrk.

Dodaje da će žetva početi narednih dana, a s obzirom na to da je pšenica berzanska roba, otkupnu cijenu će formirati na osnovu cijena na tržištu u Srbiji.

- Sigurno je da će naša otkupna cijena biti za oko pet feninga viša u odnosu na onu koja bude formirana u Srbiji - naglasio je Ćuvrk.

Cijena

Proizvođači i otkupljivači pšenice u Srpskoj još uvijek se nisu usaglasili oko cijene, koja prema zahtjevima proizvođača ne bi smjela biti niža od 35 feninga po kilogramu. Uzimajući u obzir činjenicu da se prošlogodišnja otkupna cijena kretala od 0,34 do 0,36 KM po kilogramu, procjene otkupljivača su da će ovogodišnja cijena biti nekoliko feninga niža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA