Turski otkupljivači stigli u Bijeljinu

Problem plasmana pšenice i kukuruza po cijenama povoljnijim od onih koje nude domaći otkupljivači, semberski poljoprivrednici nastoje da riješe izvozom u Tursku.

Turski otkupljivači stigli u Bijeljinu

Predstavnici turskih firmi zainteresovanih za kupovinu stigli su u Bijeljini na dogovor, ali i da se uvjere u kvalitet žitarica i način skladištenja, od čega će i zavisiti saradnja sa semberskim proizvođačima.

Osim otkupa tržišnih viškova ovogodišnjeg roda, poljoprivrednici su zainteresovani i za ugovaranje proizvodnje za narednu godinu sa turskom firmom.

Savo Bakajlić,predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije istakao je da je ugovaranje za narednu godinu garancija za njihovu proizvodnju, da ne bude, kako je rekao,kao prethodnih godina, da u vrijeme žetve traže kupca.

"Nama je cilj da se sturskim otkupljivačimadogovorimo da kreneugovorena proizvodnja", rekao je Bakajlić.

Prije mjesec iz RS je izvezeno 25 hiljada tona prvoklasnog kukuruza, a ovogodišnji rod pšenice je odličnog kvaliteta, što je ponukalo potencijalne kupce da dođu u Semberiju.

"Јa sam u Turskojvidio vaše proizvode, imaju kvalitet i klasu. Mi imamo mogućnost da otkupimo kompletan rod iz BiH, cijelu proizvodnju brašna, kukuruz i pšenice", rekao je otkupljivač iz Turske.

Domaći poljoprivrednici se nadaju da će turski otkupljivači ponuditi povoljnu otkupnu cijenu, jer BiH sa Turskom ima bescarinski režim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA