Vozači u Semberiji pozdravljaju nove saobraćajne kazne!

Izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH, predviđene su višestruko veće kazne za saobraćajne prekršaje. Za prekoračenje brzine od 30 kilometara na čas kazna će iznositi od 400 do čak 1000 maraka. Upotreba mobilnog telefona tokom vožnje i nekorišćenje bezbjednosnog pojasa kazniće se od 100 do 300 maraka, a za prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedištu predviđena je novčana kazna od 400 do 1000 maraka.

Vozači u Semberiji pozdravljaju nove saobraćajne kazne!

Naši sugrađani pozdravljaju nove mjere, i očekuju da će time bezbjednost u saobraćaju biti na višem nivo. Drastično su povećane kazne za pijane vozače.

Za upravljanje vozilom sa 0,3 promila alkohola u krvi kazna je 50 maraka, dok će vozač kod koga se ustanovi prisustvo alkohola od preko 1,5 promila morati da plati od 400 do 1.000 maraka.

Vozači očekuju s novim kaznama poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju. Anketirani građani navode kako se nadaju da će propisane kazne biti jednake za sve, a ne samo, kako kažu, za one slabijeg imovnog stanja.

Saglasni su da vozače koji učestvuju u saobraćaju u alkoholisanom stanju treba novčano kazniti. Veće kazne čekaju i bicikliste, motocikliste, ali i pješake.

Pješak koji koristi mobilni telefon dok prelazi pješački prelaz, platiće kaznu od 40 maraka, a ista kazna očekuje i bicikliste i motocikliste koji koriste mobilni telefon, ili obje slušalice tokom vožnje.

I prije stupanja na snagu većih kazni za nepoštovanje saobraćajnih propisa, na području CЈB Bijeljina bezbjednost u saobraćaju bila je značajno povoljnija u posljednjih 12 mjeseci.

"U 2016 godini evidentirano je 6 saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, u odnosu na 11 koliko je bilo u 2015 godini", navodi Radenko Knežević, inspektor za bezbjednost saobraćaja u CЈB Bijeljina.

On je rekao da očekuje da nove mjere mjere doprinesu boljoj bezbjednosti u saobraćaju.

"Svakako ćemo svi biti oprezniji u saobraćaju, a to je jedan od osnovnih segmenata koji utiče na bezbjednost saobraćaja. Kazna za sigurnosni pojas sada je minimalno 100 maraka i jedan kazneni poen. Za prevoz djece mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu kazna je 400 maraka", potvrdio je Knežević.

Za bahate vozače, koji vožnju započinju škripom guma i bukom, predviđena je kazna od 50 do 250 maraka. Јedna od novina je da se vozačima početnicima, koji sakupe četiri kaznena poena, poništava vozačka dozvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA