Turističke atrakcije Evrope koje morate posjetiti

Evropa je geografsko područje koje se po mnogo čemu razlikuje od svih ostalih mjesta na planeti. Pregršt turističkih atrakcija, istorijskih građevina najrazličitijih stilova, bogata tradicija, ogromna blaga netaknute prirode, sjajna kuhinja… To je samo dio onoga što Stari kontinent može da vam ponudi tokom njegovog obilaska. Na pojedine destinacije neophodno je čak vraćati se i po nekoliko puta kako bi ih mogli u potpunosti istražiti i shvatiti.

Turističke atrakcije Evrope koje morate posjetiti

Najljepše prestonice Evrope

Sa svojom burnom i turbulentnom istorijom, čija svjedočanstva postoje u gotovo svakom gradu našeg kontinenta, Evropa može svakom turisti da ponudi mnogo toga kada je u pitanju gradski turizam. A tu prednjače prestonice evropskih zemalja. To su sve sami gradovi muzeji, gradovi fascinantih crkava, katedrala, tvrđava, tornjeva i raznih drugih znamenitih građevina. I naravno, gradovi zadivljujućih mostova.

Prag kao grad boema, grad najljepših arhitektonskih dostignuća, muzeja i izložbi, ali i najrazličitijih vrsta piva, u nekoliko navrata poneo je titulu najljepšeg grada svijeta. Predivni Karlov most, glavni gradski Trg i rijeka Vltava, samo su neke od znamenitosti ovog grada koje morate obići.

Pariz, prestonica Francuske, poznat kao grad svjetlosti, još jedna je nezaobilazna tačka na proputovanju po Evropi. Ajfelov toranj, najveći svjetski muzej Luvr, Jelisejska polja, kao i grobnice mnogih svjetskih umetnika, neizostavani su deo obilaska Pariza.

Ako odlučite da posjetite Amsterdam, iznajmite bicikl i njime obiđite ovaj grad. Tako ćete najbolje shvatiti onu čuvenu rečenicu da su najljepše stvari ovoga svijeta zapravo besplatne. Trg Dam, muzeji i crkve, ali i čuveni amsterdamski kanali, najprivlačnije su atrakcije za turiste koji posjete ovaj grad.

Iako nije u potpunosti evropski grad, Istanbul je obavezan deo ove naše priče. Kapali čaršija, Bosfor, Veliki bazar i cjenkanje na njemu, nešto su što nikako ne smijete propustiti u ovom prekrasnom gradu smještenom na mjestu gde se Evropa spaja sa Azijom.

Moskva, po stanovništvu najveći grad u Evropi, svakog ostavlja bez daha. Crveni trg, Kremlj, ulica Stari Arbat, hramovi Hrista Spasitelja i Vasilija Blaženog, ali i brojne druge moskovske crkve i razna arhitektonska zdanja čine prestonicu moćne Rusije jednim od najljepših gradova našeg kontinenta.

U gradove koje obavezno treba obići svakako spadaju i večni grad Rim, prestonica Italije, u kojoj se nalazi čuveni Koloseum, zatim glavni grad Grčke Atina, čiji Akropolj predstavlja najveći svjetski muzej pod otvorenim nebom. Na ovoj listi mjesto mora da se nađe i za mađarsku prestonicu Budimpeštu, onda za Lisabon i Madrid, glavne gradove zapadnoevropskih zemalja Portugala i Španije. Tu je, naravno i Beč, glavni grad Austrije, u kom se nalaze čuvena Bečka državna opera, Šenburn palata, kompleksi palata Belvedere i Hofburg i pregršt drugih znamenitosti. Nikako ne smijemo izostaviti ni London, britansku prestonicu, gdje se nalaze čuveni Big Ben, rijeka Temza i svjetski poznata Bakingemska palata... I mogli bi tako da nabrajamo u beskonačnost, a ustvari, posjeta svakom većem gradu u Evropi sigurno će ostaviti snažan utisak na svakog gosta, naročito na one koji se u određenom gradu nađu po prvi put.

Znamenitosti i građevine Evrope kroz istoriju

Ono što nikako ne smijete propustiti ukoliko obilazite Evropu jesu i njene najstarije i najznačajnije građevine koje su većinom smještene u nekom od najvećih i najljepših evropskih gradova.

Mi vam preporučujemo Baziliku Svetog Petra u Rimu, zatim Crkvu Hristovog vaskrsenja u Sankt Peterburgu, Istanbulsku Aja Sofiju, kao i Bogorodičinu crkvu u Parizu i već pomenuti Akropolj u Atini. Kada smo već kod Grčke, velika kulturno-istorijska atrakcija su manastiri Meteori, ali i mnoštvo arheoloških nalazišta, kojih u Grčkoj ima na svakom koraku, sačuvanih u većoj ili manjoj mjeri. Ajfelova kula u Parizu, Mađarski parlament u Budimpešti, takođe su remek dijela evropskog građevinarstva. Jedna od najimpozantnijih građevina Evrope svakako je Bazilika Svete Porodice u Barseloni.

Sve su to građevine koje je ljudska ruka kroz istoriju stvarala, ali i uništavala, pa posle obnavljala. To su spomenici koji se odupiru vremenu, najrazličitiji stilovi koji prkose modernizmu. Zbog toga, ako vam se ukaže prilika,nikako nemojte propustiti da ovjekovječite neka od ovih zdanja i pokušate da saznate što više o njima.

Najljepša mjesta u Srbiji

Ne možemo tekst završiti a da ne spomenemo i sve one znamenitosti u Srbiji kojih ima na svakom koraku. Ako ste riješeni da obiđete Srbiju, bilo da ste stranac ili njen stanovnik, imaćete zaista mnogo toga da vidite, poput, rezervata prirode Uvac, kanjona Tare, Đerdapske klisure, Resavske pećine, Đavolje varoši, Zlatibora, Kopaonika, brojnih banjskih centara, antičke palate Felix Romuliana, Smederevske, Golubačke i brojnih drugih srednjevijekovnih tvrđava, kao i više od 200 pravoslavnih manastira.

Beograd, kao glavni grad i prestonica srpske kulture, nudi vam brojna kulturno-istorijska znamenja, Hram Svetog Save, brojne druge crkve, zadivljujuća arhitektonska zdanja najrazličitijih stilova gradnje, Kalemegdan, Adu Ciganliju, Dunav i Savu, Skadarliju, ali i brojne muzeje, pozorišta i prelijepe gradske parkove i park-šume. Sjajna destinacija gradskog turizma je svakako i glavni grad Vojvodine Novi Sad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 11:00

    13°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    16°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

115 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 08:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI