Mitrovići iz Banjice – primjer uspješnih poljoprivrednika

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je nedavno posjetio domaćinstvo Slaviše Mitrovića u Banjici i tom prilikom sa domaćinima razgovarao o stanju u poljoprivredi, kao i potrebama i problemima sa kojima se u životu i radu susreću poljoprivrednici u ovom dijelu Semberije.

Mitrovići iz Banjice – primjer uspješnih poljoprivrednika

Mitrovići se bave stočarstvom, a na oko trideset hektara svog i zakupljenog zemljišta uzgajaju žitarice i povrće. Slaviša je napomenuo da su početni kapital stekli proizvodeći kreč i prodajući ga u Srbiji, a nakon rata su se okrenuli poljoprivredi. Trenutno se spremaju za proljetnu sjetvu, za šta će koristiti sopstvenu mehanizaciju...

- Danas se nije moguće uspješno baviti poljoprivredom bez mehanizacije, pogotovo u krajevima koji nisu ravničarski. Sreća, pa imamo nezagađenu rijeku Tavnu iz koje koristimo vodu za zalivanje, što nam omogućuje dobre prinose.

Ipak, upozorava Slaviša Mitrović, situacija za poljoprivredu je sve teža, s obzirom na nerazumijevanje od strane nadležnog Ministarstva i nedovoljne podsticaje koji ne omogućavaju poljoprivrednicima da budu konkurentni čak ni na domaćem tržištu, a kamoli u okruženju ili Evropskoj Uniji. Gradonačelnik Mićić je istakao da je Grad Bijeljina osnovao Agrarni fond upravo zato da bi pomogao poljoprivrednicima koji imaju volje da ostanu na selu i da unapređuju poljoprivrednu proizvodnju.

- To je najbolji način da podržimo i natalitet u seoskim područjima. U ovoj kući je troje djece i vidi se da oni vole da rade u domaćinstvu. Njihovi djed i otac su im stvorili dobru osnovu da ostanu ovdje i bilo bi odlično kada bi oni odlučili da nastave da se bave poljoprivredom. Na lokalnoj zajednici, ali i na Republici Srpskoj je da im pomognu da tako i bude - poručio je gradonačelnik Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA