Zadivio je svijet, a 4. maja nastupa u Bijeljini

Maestro Nihad Hrustanbegović, umjetnik koji živi i radi u Francuskoj i Holandiji, i koji je 2015. godine zadivio svijet svojim izvođenjem "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija na klasičnoj harmonici, nastupiće u četvrtak 4. maja sa početkom u 20 časova u Centru za kulturu "Semberija" i time premijerno izvesti ovo djelo u rodnom gradu.

BIJELJINA
Nihad Hrustanbegović je rođen u Bijeljini 1973. godine gdje je završio Osnovnu mužičku školu, zatim Srednju muzičku skolu u Tuzli, ArteZ Muzičku akademiju u Kraljevini Holandiji, a zvanje Master of Music stekao je na Messiean akademiji - Erasmus.

PROGRAM KONCERTA:

Proljeće - Concerto No. 1 in E major, Op. 8, RV 269 - Allegro - Largo e pianissimo sempre - Allegro pastorale

Ljeto - Concerto No. 2 in G minor, Op. 8, RV 315 - Allegro non molto - Adagio e piano - Presto e forte - Presto

Jesen - Concerto No. 3 in F major, Op. 8, RV 293 - Allegro - Adagio molto - Allegro

Zima - Concerto No. 4 in F minor, Op. 8, RV 297 - Allegro non molto - Largo - Allegro

Ulaznice po cijeni od 5KM mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu.

Vivaldijeva "Četiri godišnja doba", remek djelo italijanskog kompozitora, Maestro Nihad Hrustanbegović je prvi u svijetu izveo u potpunosti na klasičnoj harmonici, a muzički kritičar Ludwig van Mechelen dao je prvi put u Beneluksu jednom albumu izvedenom na klasičnoj harmonici pet zvjezdica nakon izlaska albuma na Valentinovo 2015. godine, napisavši da je "Hrustanbegović postao Vivaldi".

"Hrustanbegović je Vivaldijevo djelo postavio tako vjerno da je prosto nevjerovatno kako je cijelo orkestarsko djelo uspio pretočiti u solo izvedbu, a da nije naškodio originalu", naveo je Mechelen.

Pored velikog broja koncerta, više od 1000 i 8 objavljenih solo albuma, Hrustanbegović je svirao i sa legendama svjetske pop, jazz i filmske scene: Grace Jones, Al Di Meola i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadašnja Holandska Kraljica Beatrix, a Brend Heineken upotrebio je jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu.

Hrustanbegović je nastupio sedam puta u Koncertnoj dvorani u Amsterdamu ´Het Concertgebouw´, Sinagogi u Novom Sadu, i Katedrali Notre-Dame u francuskom gradu Le Puy en Velay, jednoj od najljepših katedrala svijeta, nacionalnom spomeniku Francuske koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Dnevni evropski listovi o nastupima Hrustanbegovića pišu:

"Ono što je Pablo Casals učinio za emancipaciju violončela, Astor Piazzolla za bandoneon, Nihad Hrustanbegović čini to za klasičnu harmoniku" (holandski dnevni list Trouw),

"Jedan od najboljih harmonikaša na svijetu" (holandski dnevni list Het Parool i kanadski CBS),

"Performans na najvećem nivou" (La Montagne, Francuska),

"Čudo" (Le Progres),

"Tresla se katedrala Naše gospe od vibracija harmonike" (francuski L ‘Eveil).