Naučnici objasnili zašto mačke ne mogu odoljeti nacrtanim kvadratima i kutijama

Korisnici Twittera koji su ljubitelji mačaka posljednjih dana isprobali su i potvrdili tezu da ukoliko mački napravite neku vrstu kvadrata, ona prosto mora sjesti unutar njega.

Zanimljivosti

Većina ljudi pomislila je da je to slatko, ali bi se i zapitala zbog čega to rade. Američki doktor nauka Temple Grandin kaže da je riječ o činjenici da se mačke vole ugurati u male prostore gdje se osjećaju puno sigurnije.

Umjesto da budu izložene potencijalnoj opasnosti, mačke s više vole zavlačiti i družiti u manjim područjima. Kao mladunčad mačke se skupljaju uz svoju majku osjećajući toplinu i umirujući kontakt.

Grandin navodi da bliski kontakt oslobađa endorfin uzrokujući užitak i smanjenje stresa. takođe ističe da treba imati na umu da mačke stvaraju gnijezda u malim, diskretnim područjima. Ona objašnjava kako je virtuelna kutija, odnosno nacrtani kvadrat jedna od varijacija na tu temu.

"Nacrani kvadrat na tlu mačkama može predstavljati kutiju. Iako nije dobar kao stvarna kutija taj kvadrat predstavlja nešto što bi moglo biti i pruža mačkama određeni osjećaj sigurnosti i psihosomatske udobnosti", rekla je Grandin.

Naučnici iz Holandije proveli su studiju i došli do zaključka da su se mačke s kutijama brže prilagodile okruženju nego mačke koje nisu imale kutije. Naglašavaju da su mačke s kutijama bile manje pod stresom jer su se imale gdje sakriti.

Poručuju svim ljudima koji imaju mačke da im osiguraju kutije ili bar nacrtaju kvadrat na podu.